Företagsnyheter inom rymdturismen | Rymdturism.se – en samlingspunkt för alla rymdturister - Rymdturism.se

Företagsnyheter

Det finns flera olika företag och organisationer som är engagerade inom rymdturismindustrin. Här återfinns nyheter från dessa.

 

Nu har nästa miljardär varit ute rymden med sitt egna rymdskepp

o4a3HCVxVsJ5seXMrbqUUj760L4-jpg.jpg

Strax efter klockan tre på tisdagseftermiddagen, svensk tid, sköts Jeff Bezos raket New Shepard och besättningen på fyra personer upp mot rymden. Tio minuter och 20 sekunder senare landade rymdkapseln igen vertikalt upprätt och oskadd på jorden. Då hade de också hunnit med knappt 4 minuters tyngdlöshet ovanför Karmanlinjen som brukar anses vara gränsen till rymden.

Starten blev dock försenad med 15 minuter, men hela resan och landningen genomfördes utan några problem. Efter några minuters rymdfärd separerades kapseln från raketen på 7,6 mils höjd. Raketen påbörjade då resan ner mot jorden, och kapseln fortsatte sin färd upp mot rymden till en maximal höjd på 10,6 mil. När kapseln nått atmosfären aktiverades fallskärmar, så att kapseln kunde landa på jorden igen. Kapseln är utformad för att kunna ta upp till sex passagerare. Den är helt autonom och det finns ingen pilot ombord under uppskjutningarna. Kapseln är trycksatt, har ett klimatkontrollsystem och har de största fönster, stora som ett tågfönster, som någon rymdraket hittills har haft. Allt för att få så bra utsikt som möjligt när man väl är där uppe i rymden.

Ombord fanns förutom Amazon-grundaren Jeff Bezos, hans bror Mark Bezos, den 82-åriga piloten Wally Funk och den 18-årige nederländske studenten Oliver Daemen. De två sistnämnda skrev historia genom att bli de hittills äldsta respektive yngsta människorna i rymden. För den 82-åriga flygpionjären gick en livslång dröm i uppfyllelse och hon var strålande glad efter att ha landat igen på jorden.

Wally Funk är en av de 13 kvinnor som ingick i gruppen kring Mercury 13, som i skiftet mellan 1950- och 1960-talet valdes ut för att delta i en privatutbildning som kvalificerade dem att bli astronauter. Kvinnorna fick tyvärr aldrig utöva yrket på grund av sitt kön.

– När Wally var en del av Mercury 13 visade hon bättre resultat än alla män i alla de tester de gjorde. Och vi kan bekräfta att hon 82 år gammal fortfarande visar bättre resultat än oss män. Vi har tränat tillsammans och hon utklassar oss alla, sade Bezos till ”Today show” inför rymdresan.

Medan Funk bjöds in av Bezos blev Daemen den första betalande rymdturisten för Blue Origin. Det är inte offentliggjort hur mycket han, eller snarare hans pappa – mångmiljonären Joes Daemen – betalade för biljetten. Men det var inte familjen Daemen som var den hemliga vinnaren av auktionen i juni, där någon betalade motsvarande 230 miljoner kronor för en biljett för att sedan dra sig ur på grund av en ”schemakrock”.

New Shepard har fram till idag gjort 15 obemannade flygningar mot rymden och otaliga säkerhetstester, inklusive nödlandningar för att vara beredd vid eventuella explosioner. Företaget har inte avslöjat vad som står på programmet härnäst. Men ytterligare två flygningar är inplanerade under året och enligt vd:n Bob Smith ”många fler” under 2022.

– Folk frågar om jag är nervös. Men det är jag inte riktigt. Jag är förväntansfull och nyfiken. Jag vill veta vad vi kommer att lära oss, sa Jeff Bezos inför uppskjutningen som sker på dagen 52 år efter att Neil Armstrongs tog människans första steg på månen.

Bezos Blue Origin genomförde sin resa drygt en vecka efter att Richard Bransons Virgin Galactic lyckades med sin rymdresa. Men liksom Bezos säger sig Branson inte alls se det som en tävling om att komma först. Efter sin rymdresa häromveckan hälsade Branson till Bezos:

– Jag önskar honom allt gott. Jag ser fram emot att prata med honom om hans resa när han kommer tillbaka.

 

ns16-ascent.jpg

ns16-landing.jpg

hqbM-sU4rvV8DBiFsPi8Fq5Vp9s-jpg.jpg

  • Liknande artiklar:

Virgin Galactic gör sin första lyckade rymdresa med full besättning

Unity-62991ffb-dc7d-4c6d-a527-8dbdee246cfa.jpg

Idag den 11 juli 2021 skrev Virgin Galactic historia. För första gången genomfördes resan med VSS Unity med full besättning, Richard Branson och fem andra. Många hoppas nu att detta är startskottet för en ny era av kommersiell turism i rymden.

  • Liknande artiklar:

Roscosmos kan skicka sin första rymdturist i omloppsbana inom två år

Roscosmos kan skicka sin första rymdturist i omloppsbana inom två år

Ryssland kommer att utveckla ett projekt för rymdturism tillsammans med utländska intressenter utan att vilja tala om vilka de åsyftar. Planen är att innan årets slut ska Ryssland ha haft samtal med en del intressenter, och därefter kommer mer detaljerade planer att tas fram och en överenskommelse att skrivas med valda intressenter.

  • Liknande artiklar:

Blåkläder skickar sina kunder ut i rymden

Blåkläder skickar sina kunder ut i rymden

Sverigebaserade Blåkläder, allmänt sedda som en av världens bästa tillverkare av kvalitetsarbetskläder, är vana vid att hitta sina kunder på höga höjder och i riskfyllda arbetsförhållanden, men företaget har hittills begränsat sig till att erbjuda kläder för människor bundna till jorden. Allt detta är nu på väg att förändras via ett nytt, spännande partnerskap med XCOR Aerospace.

  • Liknande artiklar:

Blue Origin ska ta turister ut i rymden 2018

Blue Origin ska ta turister ut i rymden 2018

Amazons vd Jeff Bezos meddelade under en pressvisning att Blue Origin kommer att börja kommersiella suborbitala rymdfärder så tidigt som 2018, och med testflygningar redan nästa år. Bolaget planerar att bygga sex återanvändbara rymdfarkoster som kommer att kunna göra flera resor per år.

  • Liknande artiklar:

World View tar in astronaut som chefspilot

World View tar in astronaut som chefspilot

Artikeln innehåller en video att titta på Den pensionerade NASA-astronauten Ron Garan har blivit utsedd till chefspilot för World View, företaget som planerar färder som tar resenärer till kanten av rymden via ballong. Han kommer där att få ansvara för säkerheten och all flygverksamhet inom företaget.

  • Liknande artiklar:

Richard Branson presenterar Virgin Galactics nya rymdskepp VSS Unity

Richard Branson presenterar Virgin Galactics nya rymdskepp VSS Unity

Artikeln innehåller en video att titta på I natt visade Richard Branson upp den mycket efterlängtade nya SpaceShipTwo vid en ceremoni i Mojave, Kalifornien. På plats fanns även delar av familjen Branson, Virgin Galactics framtida astronauter, delägare och partners.

  • Liknande artiklar:

Stephen Hawking avtäcker den andra SpaceShipTwo i februari

Stephen Hawking avtäcker den andra SpaceShipTwo i februari

Artikeln innehåller en video att titta på Snart är det andra exemplaret av SpaceShipTwo färdigställt och Stephen Hawkings kommer att avtäcka och namnge rymdskeppet nästa månad, den 19 februari.

  • Liknande artiklar:

S3 skjuter planerna för tyngdlösa flygningar på framtiden

S3 skjuter planerna för tyngdlösa flygningar på framtiden

Swiss Space Systems (S3) meddelade i fredags att de har skjutit planerna för publika ”Zero G” eller tyngdlösa flygningar på framtiden. Stora finansiella problem under hela 2015 är den bakomliggande orsaken.

  • Liknande artiklar:

Virgin Galactics första kvinnliga testpilot

Virgin Galactics första kvinnliga testpilot

Kelly Latimer, är den senaste i raden och den första kvinnliga testpiloten hos Virgin Galactic. Med mer än 6000 flygtimmar varav 1000 timmar med testflygningar i mer än 30 olika typer av flygfarkoster under sin tid vid NASA, flygvapnet och Boeing.

  • Liknande artiklar: