Bigelow Aerospace erbjuder 760 miljoner dollar för ett rymdskepp - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Bigelow Aerospace erbjuder 760 miljoner dollar för ett rymdskepp

Bigelow AerospaceBigelow Aerospace har för avsikt att sporra utvecklingen av kommersiella rymdfarkoster för att kunna ta turister i omloppsbana kring jorden, genom att erbjuda ett kontrakt värt 760 miljoner dollar till det företag som kan leva upp till de Bigelows kriterier. Det erbjudande kommer därför att Robert Bigelow, företagets vd, menar att det saknas några valmöjligheter att transportera turister upp till de uppblåsbara rymdhotell som Bigelow planerar att skjuta upp 2010. 

Bigelow har redan vid två tillfällen haft lyckade uppskjutningar med uppblåsbara testmoduler, Genesis I och Genesis II. De hoppas på att i framtiden att förutom skicka upp betalande rymdturister även kunna hyra ut utrymme till några av de rymdorganisationer som finns världen över och deras astronauter, samt till företag som önskar att kunna driva forskning eller andra aktiviteter i rymden. Bigelow planerar att massproducera sina uppblåsbara rymdstation moduler inom mindre än ett år, men de är bekymrade över att utan en kommersiell farkost som man har råd till, så kommer inte någon av deras potentiella kunder att kunna betala för att kunna ta sig ut till dessa rymdstationer.

– Vi skulle då kunna finna att vi befinner oss i en situation där vi har ett antal moduler som är färdig att skjutas upp, men att vi då samtidigt inte har ett transportsystem till ett attraktivt pris eller kanske rentav inte har något alls, säger Robert Bigelow.

Lång väntelista

Kontraktet eller köpeavtalet kommer att vara värt 760 miljoner dollar för totalt åtta stycken uppskjutningar. För att visa att Bigelow Aerospace menar allvar med detta, kommer de att deponera 100 miljoner dollar i värdepapper för detta ändamål.

Detta erbjudande överträffar de 500 miljoner dollar som NASA har budgeterat for sitt Commercial Orbital Transportation Services (COTS) program, som är en del av NASAs egna satsning för att främja utvecklingen av kommersiella farkoster som kan gå i omloppsbana kring jorden.

– Väntelistan för astronauter från världens olika rymdorganisationer för att komma upp till den internationella rymdstationen är lång, säger Robert Bigelow, och några av de nuvarande astronauterna kommer kanske aldrig att komma ut i rymden om inte andra alternativ tas fram.

Kostnadseffektiva farkoster för att ta sig upp i rymden, tillsammans med de rymdstationer som Bigelow planerar att skjuta upp, skulle kunna göra att antalet astronauter världen över ökar från ett par hundra till ett par tusen. Bigelow Aerospace räknar med att inom en månad komma med mer detaljerad information kring vilka kriterier som de kommer att använda vid urvalet av partner för kontraktet.

Inte första gången 

Det är dock inte första gången som Bigelow Aerospace har försökt att främja utvecklingen av privata rymdskepp. Under 2004 erbjöd de 50 miljoner dollar, som de kallade "America's Space Prize", till det amerikanska team som med privat finansiering först kunde ta fram en återanvändbar kapsel som kunde ta fem astronauter till en av företagets rymdmoduler.


Källa: http://space.newscientist.com/article.ns?id=dn12836&feedId=online-news_rss20
Foto: Bigelow Aerospace

  • Liknande artiklar: