Bigelow skickar upp sin andra testballong för rymdhotell i omloppsbana - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Bigelow skickar upp sin andra testballong för rymdhotell i omloppsbana

Genesis IIEn uppblåsbar rymdmodul, Genesis II, som på sikt skall kunna användas som rymdhotell sköts i fredags upp från den ryska rymdbasen Yasny. Modulen, som är finansierat av Bigelow Aerospace, sköts iväg 16.02 svensk tid ombord en Dnepr- raket från ISC Kosmotras Yasny Kosmodromen i Ryssland. Bara efter drygt en kvart började Genesis II att separera från sin raket och den uppblåsbara modulen började att expandera och veckla ut sina solpanaler.

När markkontrollen i Fairfax ett par timmar senare hade etablerat kontakt med modulen började Genesis II omedelbart att sända bilder från de 22 kamerorna ombord. Mycket av kommunikationen den första dagen kommer att ägnas åt att kontrollera farkostens status. Senare kommer de 22 kamerorna att sända bilder på föremål som betalande kunder i Bigelows program "Fly your Stuff". Förra hösten fick allmänheten köpa utrymme i modulen så att bilder på dom själva eller egna föremål kunde följa med upp i rymden. Bilder på dessa föremål kommer att publiceras på Bigelows webbplats. Under de närmsta veckorna hoppas Bigelow även på att sätta igång världens första rymdbingo någonsin ombord Genesis II som en vad de säger rolig aktivitet för allmänheten. 

Uppblåsbara moduler som står emot rymdskrot

Genesis II photocardGenesis II som är den andra i ordningen efter Genesis I, som sköts upp i juli förra året och som fortfarande sänder data och bilder ner till Jorden. De är identiska i storlek och form, ungefär 4,4 meter på längden och 1,9 meter i diameter vid uppskjutningen som efter att den blåsts upp blir 2,54 meter i diameter. Det är först innanför som skillnaderna syns. Genesis II har en uppsättningen av sensorer och flygutrustning som inte fanns på Genesis I. Därtill har Genesis II nästan dubbelt så många kameror som Genesis I har. En av uppgifterna för Genesis II är att testa hur materialet i modulen står emot partiklar och rymdskrot som kan träffa den. Tester på marken har visat att den här typen av uppblåsbara höljen är mycket mer motståndskraftigt mot rymdskrot än traditionellt byggda moduler såsom de som finns på den Internationella rymdstationen ISS.

– Med Genesis I gjorde vi vårt första försök. Vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss. Men denna gången kunde vi öva oss i förväg och vi var mycket mer förberedda, säger Eric Haakonstad, programchef på Bigelow Aerospace.

Hotellvistelse för personer med riktigt stor plånbok

Bigelow Aerospace, det särskilda bolag som bildats för en framtida rymdhotellverksamhet, har planer på att bygga ett hotellkomplex i rymden 2011 för att ta emot turister som vill tillbringa en tid i rymden. Men det blir inte billigt att bo i rymden. Kostnaden för hotellvistelsen är idag satt till omkring 15 miljoner dollar. Det inkluderar då inte själva resan dit, som om man skulle åka med ryssarna på samma sätt som de rymdturister som hittills har varit uppe, skulle kosta ytterligare 20 miljoner dollar.

Men för att få ner kostnaden till en rimlig nivå slöt Bigelow Aerospace förra året avtal med rakettillverkaren Lockheed Martin om att studera hur det senare företagets Atlasraketer ska kunna användas för att transportera turister från Jorden till rymdhotell i omloppsbana.

Källa: http://www.bigelowaerospace.com/multiverse/news.php
Foto: Bigelow Aerospace

  • Liknande artiklar: