Blue Origin visar tecken på liv - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Blue Origin visar tecken på liv

Blue Origin visar tecken på livEfter år av tystnad har grundaren av Amazon Jeff Bezos projekt att ta betalande turister ut i rymden lättat på dörren och visar en skymt på sina planer i samma veva som NASA har visat ett större intresse att samarbeta med privata rymdentreprenörer.

Nyligen meddelade Bezos företag, Blue Origin, att man har valt ut tre vetenskapliga experiment för att testa sin rymdfarkost, New Shepard. Den senaste utvecklingen hos Blue Origin tyder på en ökad aktivitet för att göra sådana testflygningar även om man inte har annonserat en tidsplan för testflygningarna. En utomstående konsult har indikerat att de är intresserade av att samarbeta i ett NASA program för suborbital forskning. Av den anledningen har Blue Origin uppvaktat de lokala politikerna i Texas, där de har sin uppskjutningsanläggning, för att få till en ändring i lagstiftningen så att man kan få genomföra rymdflygningar därifrån. Nästa tillfälle för detta kommer dock inte att vara möjlig innan januari 2011.

Blue Origin är ett av alla de nya privata företag som satsar på kommersiell rymdfart. Men Blue Origin känner förmodligen ett viss tryck när deras rivaler nu ökar takten. I början av december visade Virgin Galactic upp sitt rymdskepp, SpaceShipTwo. Ett annat företag, SpaceX, har fått ett kontrakt med för att transportera förnödenheter till den internationella rymdstationen.

Blue Origin beskriver New Shepard som en farkost som skjuts upp och landar vertikalt och är utformad för att ta tre astronauter på en suborbital färd ut i rymden. Efter att den har skjutits upp kommer den att accelerera i ungefär två och en halv minut innan den stänger av sina raketmotorer och seglar ut i rymden. Den kapsel där besättningen finns kommer då att separeras från framdrivningsmodulen, och de kommer sedan att var för sig att återvända till jorden för att sedan återanvändas igen. Kapseln för besättningen kommer att landa med hjälp av en fallskärm.

Blue Origin säger att flygmöjligheter med obemannade vetenskapliga experiment kommer att vara tillgängliga under 2011 och för astronauter 2012. Senast man gjorde en testflygning var i november 2006.

Källa: http://www.techflash.com/seattle/2009/12/bezos_space_travel_project_blue_origin_shows_signs_of_life.html
Foto: Blue Origin

  • Liknande artiklar: