En brittisk raketbyggare tävlar mot miljardärerna om att ta turister ut i rymden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

En brittisk raketbyggare tävlar mot miljardärerna om att ta turister ut i rymden

Starchaser Industries, ett företag som från början arbetade med att skjuta upp satelliter i omloppsbana kring jorden, har nu anslutit sig till den skara företag som är med i den nya tidens rymdkapplöpning. Den där rymdturism skall bli en kommersiell realitet.

Senare detta år planerar det Manchester-baserade företaget Starchaser sitt första uppskjut från en rymdhamn i New Mexico. Om företagets grundare, Steve Bennett, lyckas kommer hans rymdfarkost att bli den första brittiska rymdraketen i rymden på mer än 35 år och 2009 den första brittiska att skicka en människa ut i rymden.

Bennett som tidigare arbetade på en fabrik som tillverkade tandkräm och som vid 13 års ålder byggde sin första raket, kan liknas vid en David i rymdkapplöpningen som försöker överlista sådana välfinansierade Goliather som Virginchefen Sir Richard Branson, Microsoftmiljardären Paul Allen och Elon Musk, en av grundarna av PayPal.

Till skillnad från SpaceShipTwo med vilken Sir Richard kommer att skicka iväg mer än 200 rymdturister ut i stratosfären, kommer Bennet skicka iväg 3 stycken personer. Precis som Sir Richard, kommer han också själv att vara med på jungfrufärden. De andra två biljetterna är redan sålda till ett icke namngivet par för 1,3 miljoner kronor vilket är ett lägre pris än vad Virgin Galactic tar.

Landar med hjälp av fallskärmar 

Båda flygturerna erbjuder en rymdresa med upp till fem minuter av viktlöshet, men där slutar likheterna. Sir Richard's passagerare kommer att landa på jorden igen som ett konventionellt flygplan, medan Bennet och de andra två passagerarna kommer att landa med hjälp av fallskärmar som vecklas ut på en höjd av drygt 7,5 km.

– Kapseln kommer att frigöras från sin raket och svävar sedan fritt i rymden innan den återvänder mot jorden och fallskärmarna kommer att utlösas, säger Bennet. Han har redan visat upp den obemannade Skybolt raketen, som senare kommer att utföra en serie testflygningar till en höjd av 130 km och därmed agera som en föregångare till Thunderstar.

Ambitionen har Steve Bennet, men frågan är om han kommer iväg med sin raket. Redan 1998 talade han om att skjuta iväg sin raket och även då sa han att han hade sålt två biljetter. Ännu har inga testflygningar gjorts med Skybolt, vilket gör att en kommersiell rymdresa med Thunderstar kring 2009 blir mindre realistisk. Men om Bennet kommer att lyckas eller inte återstår att se.

 

Källa: http://www.thisislondon.co.uk/news/article-23382085-details/
UK+rocket+man+who's+racing+the+billionaires+into+space/article.do

Foto:  Starchaser

  • Liknande artiklar: