Engelsman vill ta turister ut i rymden inom fem år - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Engelsman vill ta turister ut i rymden inom fem år

Starchaser och Steven BennettVideo Med hjälp av en uppfinnare vill nu Storbritannien placera sig på kartan över företag inom rymdturismen. I dagarna avtäckte Steve Bennett sin drygt 18 meter långa Starchaser raket vid Salford University i nordvästra England. Med den raketen vill Steve Bennett inom fem år ta turister för en halvtimmes resa ut i rymden. Men det blir inte några billiga minuter. Prislappen är satt till 98.000 pund. 

Uppfinnaren och likaledes föreståndare för Space Technology Laboratory vid universitetet har sedan han startade sitt företag Starchaser Industries Ltd för 15 år sedan arbetat med att ta fram en farkost som på ett säkert sätt kan ta allmänheten ut i rymden till en rimlig kostnad. På tisdagsmorgonen anlände till sitt arbete för att visa upp sin senaste skapelse framför universitetets huvudbyggnad, Starchaser 4. Raketen, som har kostat runt 500.000 pund, har en kapsel som kan ta en person ut i rymden. För att få ner kostnaderna är både kapseln och raketen i sig själv konstruerad för att kunna återanvändas. Den 17 ton tunga farkosten har en förarkabin med ett eget system för syreförsörjning och ett system för filtrering av koldioxid.

Men innan några turister kan gå ombord säger Steve att farkosten kommer att hårdtestas för att säkerställa säkerheten.

– Detta är en testraket som kommer att vara obemannad när den under nästa år kommer att skjutas iväg i Morecambe Bay, säger Steve Bennett.

Med hjälp av egentillverkade raketmotorer som använder sig av ett fast bränsle, delvis tillverkat av gamla återvunna däck, kommer man att kunna nå en höjd av drygt 35 kilometer. Vid landningen kommer farkosten att bromsas upp med hjälp av bromsskärmar.

Om testflygningarna faller väl ut kommer en större version att byggas som kan ta tre personer till ännu högre höjder och passera 100 kilometersgränsen där rymden per definition börjar.

– Den är för närvarande under konstruktion och kommer att ha plats för en pilot och två passagerare, säger Steve Bennett.

De två första biljetterna har redan sålts för 250.000 pund styck, och 400 till har satt upp sig på en väntelista.

Satsar mycket på skolan

Innan testflygningarna startar i september nästa år, kommer Steve Bennett att turnera runt med Starchase 4 bland ett hundratal skolor runt om i England. Steve har ett stort intresse i att göra vetenskapen mer levande i skolorna och har med sitt program "Space4Schools" startat en virtuell skola som täcker allt ifrån universums skapelse till utvecklingen av raketmotorerna i Starchaser.

– Vi vill engagera så många ungdomar som möjligt. Vi vill inspirera barn och göra dom entusiastiska över vad som kommer att hända privata rymdfärder. Faktum är att ett barn kommer att få trycka på avfyrningsknappen när vi skickar iväg Starchaser, säger Steven Bennett.

Videosekvens

För att se ett videoinslag där Steve Bennett berättar om sin satsning, se nedan.
Källa: http://www.salfordadvertiser.co.uk/news/s/1056558_star_man_predicts_a_space_trip_in_five_years
Foto: Starchaser Industries Ltd

  • Liknande artiklar: