Europeiskt konsortium planerar en ny farkost för suborbitala rymdresor (Project Enterprise) - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Europeiskt konsortium planerar en ny farkost för suborbitala rymdresor (Project Enterprise)

Project EnterpriseVideo Project Enterprise är ett heleuropeiskt konsortium med avsikt att utveckla en rymdfarkost för suborbitala rymdresor. Konsortiet som består av ett antal industriföretag från Schweiz, Tyskland och Österrike, säger att de ska utveckla en rymdfarkost som kan ta mellan två och fem passagerare som drivs av tre stycken raketmotorer av traditionell typ där bränslet består av en blandning av flytande syre och fotogen. Den kommer att till skillnad från Virgin Galactic som använder sig av ett bärflygplan, att starta direkt från marken. 

Flygturen kommer att ta runt en timme, och enligt ett rykte kommer farkosten att starta som ett vanligt flygplan och när den når 80 kilometers kommer den ha en hastighet runt mach 3. Vid den punkten kommer motorerna att strypas varvid farkosten fortsätter att glida iväg mot 130 kilometers höjd. Där kommer passagerarna att uppleva tyngdlöshet under drygt 5 minuter innan farkosten återinträder i jordens atmosfär för att sedan glida ner och landa på samma plats de startade ifrån.

– Tidsplanen för att slutföra projektet ligger på maximalt fyra år, säger företrädare för Project Enterprise. Husum, ett av de fem bolag som utgör konsortiet är baserat i Tyskland. De övriga fyra kommer att offentliggöras nästa månad. Projektet har ingen specifik rymdhamn i åtanke för sin rymdfarkost, men gruppen ämnar att använda en europeisk rymdhamn. Från sin plats i rymdfarkosten kommer passagerarna att få en fantastisk vy över Nordsjön, Östersjön, Alperna, Storbrittanien, centrala delarna av Europa och de norra delarna av Medelhavet.

Förvisso är farkosten ny, men konsortiet lanserade redan sommaren 2004 planerna på en farkost. Vad som har hänt är att rymdfarkosten har fått en ny utformning. De ursprungliga planerna var att ha en färdig lösning 2010, men det lär bli tidigast 2012 som rymdfarkosten får se dagens ljus.

Project Enterprise kommer att lansera en webbplats den 25 januari, där man kan läsa mer om projektet. Besök sidan på http://www.talisinstitut.de/project_enterprise_engl_ie.htm

Video Videosekvens

För att se en videosekvens där man kan se hur en tänkt resa med Enterprise kan se ut, se filmen nedan


 
Källa: http://spacefellowship.com/News/?p=4096
Bild: Project Enterprise

  • Liknande artiklar: