Hotell i rymden bjuder sina gäster på 15 soluppgångar varje dag - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Hotell i rymden bjuder sina gäster på 15 soluppgångar varje dag

Galactic Suite ProjectDet spanska företaget Galactic Suite Project erbjuder världens första paketresa för rymdturister som inkluderar förberedelser, transport och en 3 dagars vistelse på ett hotel som kommer att gå i en bana runt jorden på 450 kilometers höjd. Med sikte på att tillhandahålla nya tjänster och produkter för den starkt kommande rymdturismindustrin har EQUIP Xavier Claramunt, en arkitektfirma med säte i Barcelona, tillsammans med en grupp ingenjörer inom rymd- och flygindustrin från Florida börjat ta fram en prototyp för ett rymdhotell, som är tänkt att ta emot sina första gäster 2012. 

Idén till Galactic Suite Project föddes för över ett år sedan, när det börjades pratas alltmer om rymdturism. Eftersom den Barcelonabaserade arkitektfirman sedan länge har varit involverad i hotellindustrin, tog de kontakt med ett gäng ingenjörer från 4Frontiers Corporation i Florida som arbetar inom flyg- och rymdindustrin, och bland annat är med och konstruerar bostadsmoduler för framtida bemannande resor till Mars.

– Vi ville lära oss mer om olika byggmaterial och dess hållfasthet i rymden, eftersom en stor del av detta projekt är fokuserad på att placera ett hotellkomplex i rymden och vilket material som skulle lämpa sig bäst för att konstruera kapslarna, säger Xavier Claramunt, en av grundarna till Galactic Suite Project.

Enligt EQUIP Xavier Claramunt förslag skulle hotellkomplexet placeras i rymden med hjälp av rymdskyttlar liknande de som NASA använder, och med hjälp av en kran placerar ut 3 rum år gången.

Badrummer den största utmaningen

Galactic Suite ProjectTill formen påminner rymdhotellet om en molekyler, vars atomer utgör de olika rummen som i sin yttre del har ett panoramalikt fönster där gästerna får en fantastisk utsikt mot Jorden och ut i den svarta rymden med sin stjärnhimmel. Rummen är 7 meter långa och 4 meter höga, och har varken några räta vinklar eller raka linjer. En av de viktigaste finesserna med denna design är gästerna kan röra sig i total frihet, och inte begränsade av vad som är upp och ner, eller vänster och höger.

– Den viktiga är att man ska kunna sväva fritt när man tittar ut genom fönstret, säger formgivarna.
Den största utmaningen har varit att ta fram badrum som gästerna kan använda i tyngdlöst tillstånd. När man tar en dusch kommer de att gå in i en liten hytt fylld med tvålbubblor och vatten flyter fritt omkring dom.

I rymden kommer resenärerna också delta i någon typ av rymdexperiment, meddelar företaget Galactic Suite Project. Företaget har redan varit i kontakt med ett antal olika vetenskapliga institutioner som är intresserade av att genomföra experiment i tyngdlöst tillstånd.

Tror på en stor marknad

Resan kommer att vara under 18 veckor, och under den tiden kommer de hugade rymdturisterna först att förbereda sig vid ett hotellkomplex i den karibiska övärlden innan de med en rymdskyttel åker ut i rymden med tre nätters övernattning på ett rymdhotell för att sedan återvända till Jorden. Rymdskytteln kommer att under hela vistelsen att vara dockad med rymdhotellet, så att gästerna känner en trygghet i att de vet att de kan komma hem igen.

– Det finns alltid en viss rädsla i att åka ut i rymden, speciellt för då för människor som inte är astronauter till yrket, säger Xavier Claramunt.

Claramunt säger att marknaden för en rymdresa runt Jorden skulle kunna bli avsevärd. Men denna typen av långsemester kommer att kosta. Nästan 30 miljoner kronor måste man betala för upplevelsen. Men då får man samtidigt cirkulera runt jorden 15 gånger om dagen och se 15 soluppgångar, uppger företaget.

– Vi har räknat på att det finns ungefär 40.000 personer världen över som skulle kunna ha råd att stanna på ett sådant hotel. Om de skulle vilja spendera pengar på att åka ut i rymden återstår att se, säger Xavier Claramunt.
Nästa år kommer biljetterna troligtvis att börja säljas, men man kan redan nu göra en reservation via deras webbplats, http://www.galacticsuite.com.

Är inte ensamma om hotell i rymden

EQUIP Xavier Claramunt söker nu efter privata investerare från Japan och Förenade Arabemiraten som är intresserade av att investera i projektet och utveckla det till en fullskalig model. 

– Vi är övertygade om att detta är en gångbar produkt och att det finns en stor kommersiell potential, säger grundarna av Galactic Suite Project. Vi vill göra detta projekt så realistiskt och attraktivt som möjligt så att investerare kan bidra till att göra detta till en kommersiell produkt.

Det är dock inte första gången som det har föreslagits att bygga ett hotell i rymden. Under 60-talet lade Hilton fram ett förslag om ett hotell som gick i en omloppsbana kring Jorden. Planerna kom dock aldrig till att realiseras. Men även om Galactic Suite Project lyckas med sina planer, är de inte de enda som försöker sig på att placera ett hotell i omloppsbana kring Jorden. Bigelow Aerospace har redan skickat upp två uppblåsbara prototyper, Genesis I och II, och planerar att skicka upp sin första beboeliga modul 2012. Space Island Group har också arbetet med rymdhotell konceptet, men de har ännu inte delgivit några tidpunkter för uppskjutning.

Källa: http://www.reuters.com/article/lifestyleMolt/idUSPAR05316520070810
Bilder: http://www.galacticsuite.com

  • Liknande artiklar: