Kommer SpaceShipTwo göra sin första flygning med raketmotorn på denna månad? - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Kommer SpaceShipTwo göra sin första flygning med raketmotorn på denna månad?

Kommer SpaceShipTwo göra sin första flygning med raketmotorn på denna månad?Mycket har hänt den senaste tiden med SpaceShipTwo vid rymdhamnen ute i den kaliforniska öknen. Raktemotorn har testats, förberedelser inför glidflygningar och ytterligare ett dropptest har gjorts från hög höjd med efterföljande glidflygning.

Bara i år har Scaled Composites utfört 4 stycken tester av raketmotorn till SpaceShipTwo, varav den senaste utfördes 30 mars. Fokus har i samtliga av dessa tester legat på motorns tryckkammare, insprutningssystemet, munstycken, hållfasthet och prestanda.

I början av april genomfördes en ny glidflygning under 9 minuter. Där testades först och främst SpaceShipTwo:s unika rörliga vingar som kan flöjlas och insprutnings- och ventilationssystemet för lustgasen, som är en viktig milstolpe inför de första testerna med raketmotorn påslagen. Bakom kontrollspakarna på bärflygplanet WhiteKnightTwo satt Virgin Galactics chefspilot David Mackay och SpaceShipTwo styrdes av Scaled Composites pilot Mark Stucky. Detta var den andra av tre inplanerade glidflygningar innan de första testerna med med motorn på sker.

Ryktesmaskineriet i Mojave går nu på högvarv och man menar att den första motordrivna flygtesten med SpaceShipTwo kommer att ske innan månadens slut. Ett datum som har figurerat flitigt är den 22 april, vilket sammanfaller med födelsedagen för den nu avlidne affärsmannen och äventyrare Steve Fossett som 2005 genomförde den första ensamflygningen Jorden runt utan mellanlandning och utan bränslepåfyllning.

Foto: Virgin Galactic

 

  • Liknande artiklar: