NASA och Virgin Galactic skriver under en överenskommelse för att undersöka framtida samarbeten - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

NASA och Virgin Galactic skriver under en överenskommelse för att undersöka framtida samarbeten

Tjänstemän från NASA undertecknade i tisdags tillsammans med Virgin Galactic en överenskommelse om att utforska möjligheten till ett samarbete i framtiden. De områden som är påtänkta för ett eventuellt samarbete är inom utvecklingen av nästa generations rymddräkter, värmesköldar för rymdskepp, hybrid raketmotorer, samt flygfarkoster som kan färdas i hastigheter som överskrider 5 gånger ljudets hastighet. 

Överenskommelsen mellan NASA och Virgin Galactic förhandlades fram via NASA:s Space Portal, en nyligen skapad organisation i NASA:s forskningspark i Ames,vars mål är att försäkra NASA om nya möjligheter att marknadsföra utvecklingen av denna nya kommersiella rymdekonomi.

Detta memorandum kommer att gälla i två år vari det är fastställt att inga betalningar sker mellan parterna eller att pengar avsätts för ett möjligt framtida samarbete. Båda parter vill samtidigt tydligt poängtera att detta memorandum inte omfattar någon träning av NASA:s astronauter, att det skulle vara ett avtal så att NASA kan köpa platser på de flygturer som Virgin Galactic kommer att genomföra, eller att NASA skulle bistå med teknisk expertis åt Virgin Galactic.

– Vi går nu in i en ny spännande fas i utforskningen av rymden, som inser vilka obegränsade möjligheter en kommersiell rymd ekonomi kan ge, sa Shana Dale, biträdande chef för NASA.

– Genom att uppmuntra sådana potentiella samarbeten, kommer NASA att stödja utvecklingen av större kommersiella samarbeten och tillämpningar som syftar till att stärka och förhöja framtida rymdutforskningar till gagn för hela mänskligheten.

Shana Dale har under en lång tid varit anhängare av kommersiell rymdutveckling. I sin tidigare roll som personalchef vid Representanthusets subkommitté för rymd- och flygfrågor, var hon en bidragande orsak till att 1998 års "Commercial Space Act" gick igenom. Denna lagstiftning befrämjar den kommersiella rymdutvecklingen på en mängd olika områden, bland annat uppskjutningsfarkoster, den internationella rymdstationen (ISS) och förvärv av vetenskapliga data om rymden och jorden.

– Detta ömsesidiga samförstånd med Virgin Galactic gör att NASA kan tillåta sig att ta tillfället i akt att samarbeta med ett företag med framåtanda inom den kommersiella industrin för transport av människor i rymden och för att understödja våra mål inom utforskning, vetenskap och flygteknik, sa Peter Worden, chef för Ames Research Center vid NASA.

En privat industri skulle kunna vara en stark bundsförvant när NASA nu arbetar mot sina mål till 2010, där de bland annat skall färdigställa den nu halvfärdiga internationella rymdstationen och att den nuvarande rymdskyttelflottan skall ersättas med en ny.

– Vi är exalterade över att få arbeta tillsammans med NASA, och ser fram emot framtida samarbeten i inom forskning och rymdfärder, sa Alex Tai, vice ordförande för Virgin Galactic.

Källa: http://www.nasa.gov/centers/ames/news/releases/2007/07_06AR_prt.htm
Foto: NASA/Ames Tom Trower


  • Liknande artiklar: