Premiär för Spaceport Swedens tyngdlöshetsflygningar - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Premiär för Spaceport Swedens tyngdlöshetsflygningar

Premiär för Spaceport Swedens tyngdlöshetsflygningarVideosekvens Fredagen den 15 mars genomfördes den första kommersiella tyngdlöshetsflygningen i Europa för privatpersoner. Den så kallade airZeroG-flygningen arrangerades av Avico och Novespace, del av den franska rymdorganisationen CNES, och Spaceport Sweden medverkade på plats samt några av deras kunder på denna historiska flygning.

Novespace tyngdlöshetsflygningar även kallade parabelflygningar sker ombord en specialutrustad Airbus 300 och utgår från Bordeaux Mérignac-flygplatsen i Frankrike. Flygningarna har sedan en längre tid använts i vetenskaps- och forskningssyfte och fram till nu varit utom räckhåll för rymdentusiaster som drömt om att få sväva tyngdlös som en astronaut.

– Spaceport Sweden har länge verkat för att tillgängliggöra tyngdlösa flygningar för privatpersoner i Europa. Vi är stolta och glada över att vara del av detta historiska ögonblick och att våra kunder nu kan ta del av denna unika upplevelse. Nästa mål är att kunna möjliggöra och erbjuda detta direkt från Kiruna och det kan nog bli verklighet inom några år, säger Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden AB.

Inför premiärflygningen genomfördes under torsdagen ett genrep för samarbetspartens där Karin Nilsdotter, vd för det svenska rymdturismbolaget Spaceport Sweden, deltog och fick sväva i tyngdlöshet.

– Att sväva likt en astronaut och uppleva tyngdlöshet är en magisk upplevelse och känsla av total frihet. Att nu kunna erbjuda privatpersoner en av de mest spektakulära aspekterna av rymdfärder utan att lämna atmosfären är en milstolpe för Spaceport Sweden och rymdturismens utveckling i Europa, säger Karin Nilsdotter

Biljetterna är i år begränsade till 120 och varje flygning tar 40 passagerare uppdelade i fyra grupper i var sin zon i flygplanet vilken rymmer 10 passagerare och en instruktör. Jean-François Clervoy, fd ESA astronaut medverkar på samtliga flygningar som instruktör och delger sina erfarenheter som astronaut. En tyngdlös flygning i den specialutrustade flygkabinen varar i 2,5 timmar. Vid varje flygning görs 15 paraboliska svängningar som vid varje topp producerar cirka 20 sekunder av tyngdlöshet och totalt cirka fem minuter av fritt svävande.

Det nya globala rymdracet är i full gång och Spaceport Sweden är en svensk pionjärsatsning som arbetar för att etablera Sverige och Kiruna som Europas rymdhamn för kommersiell bemannad rymdfart och andra lärande rymdäventyr och förberedande upplevelser. Spaceport Sweden erbjuder redan idag framtida astronauter en möjlighet att förbereda sig inför kommande rymdresor genom ett astronautträningsprogram tillsammans med QinetiQ vid Flight Physiological Centre i Linköping samt att uppleva och lära sig mer om norrskenet som ett naturligt rymdfenomen genom unika norrskensflygningar i Kiruna.

Spaceport Sweden ska med bas i Kiruna etablera Europas första och självklara rymdupplevelsecentra och rymdhamn som erbjuder äventyr och rymdresor för privatpersoner och forskare samt tjänster för akademi och företag. Vår mission är att utveckla en komplett rymddestination där vi kan göra rymden tillgänglig för alla genom lärande rymdäventyr på jorden, i luften och i rymden.

Källa: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/spaceport/pressrelease/view/europas-foersta-kommersiella-tyngdloeshetsflygningar-har-lyft-och-en-biljett-till-tyngdloeshet-kostar-6600-euros-846965
Foto: Spaceport Sweden

 

  • Liknande artiklar: