Raket exploderade vid Mojave flygplatsen - tre döda - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Raket exploderade vid Mojave flygplatsen - tre döda

Raketexplosion i Mojaveöknen 070727VideoNu har även den privata rymdsektorn drabbats av en katastrof. Tre personer har omkommit och ytterligare tre har skadats livshotande vid en explosion som inträffade vid det privata rymdfärdsföretaget Scaled Composits testanläggning i Mojaveöknen i Kalifornien. 

Scaled Composites ägs av Burt Rutan, mannen bakom SpaceshipOne som gjorde den första privat finansierade resan i rymden i juni 2004. Det är beläget på Mojaveflygplatsen i öknen 13 mil norr om Los Angeles. Rutan är också engagerad i brittiske miljardären Richard Bransons planer på att inleda turistresor i rymden med hjälp av den teknik som testats i SpaceshipOne. Dessutom håller Northrop Grumman just nu på att slutföra diskussionerna med Scaled Composites om att öka sin ägarandel på omkring 40 procent till 100 procent. Affären inväntar nu bara på ett formellt godkännande, vilket väntas bli klart under nästa månad.

Testkörde komponenter för SpaceShipTwo

Explosionen som startade i tankarna för raketbränsle skedde på torsdagen när företaget testkörde en raketmotor. Vid pressläggningen var orsaken till explosionen dock ännu inte känd.

– Vi vet inte varför den exploderade, sa en väldigt skakad Burt Rutan, grundaren av Scaled Composites. Vi utförde ett test som vi trodde var totalt säkert. Scaled Composites har fram till idag varit befriade från olyckor.

Scaled Composites använder sig av kväveoxid som katalysator i de raketmotorer som testas vid Mojave flygplatsen, ett test som Scaled Composites har utfört ett flertal gånger tidigare med SpaceShipOne, men nu utfördes detta testet på komponenter för en ny raketmotor till efterföljaren, SpaceShipTwo. På deras webbplats kan man läsa att "temperatur och tryck måste kontrolleras mycket noga". De sex personerna höll på att kontrollera vilken hastighet som kväveoxiden hade genom bränsleinsprutningen när olyckan inträffade.

– Två dödsfall är bekräftade liksom fyra allvarligt skadade, uppgav brandkårens talesman Tony Diffenbaugh. Senare bekräftades ytterligare ett dödsfall när en tredje person dog efter ankomsten till Kern Medical Center.

Risker finns alltid för pionjärer

Tv-bilder från explosionens efterdyningar visade bråte spritt över ett stort område, förvridna fordon och svartbränd mark.

– Jag tänker inte spekulera i orsakerna till explosionen. Vi vet bara att det var en ganska katastrofal händelse, sade Diffenbaugh.

En bransch som denna innebär stora risker. Det vet alla inblandade. Är man dessutom pionjärer så är riskerna större. Så har det alltid varit och kommer förmodligen alltid att bli. Se bara på flygets tidiga pionjärer, likaså när rymdåldern inleddes. Astronauter och deras familjer är kanske mer förberedda på sådana händelser än vad tekniker och andra yrkesgrupper är, men som också är i riskzonen. Men rymdturism.se skulle vilja passa på att alla som läser detta ägnar en tyst minut åt de som omkom här.
 

Video Videosekvenser

För att se en sändning från CNN som visar förödelsen efter explosionen, klicka här.
För att se nyhetssändningen från Kero23 ABC innehållande en intervju med Dr. Ken Taylor vid Kern Medical Center som tog hand om explosionsoffren, klicka här.
För att se nyhetssändningen från KNBC med bland annat en intervju med Tony Diffenbaugh, klicka här.


Källa: http://www.turnto23.com/news/13764311/detail.html och http://www.cnn.com/2007/US/07/27/spaceport.blast/index.html
Foto: KNBC

  • Liknande artiklar: