Riskfylld rekordresa till yttre stratosfären där Felix Baumgartner spränger ljudvallen för framtiden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Riskfylld rekordresa till yttre stratosfären där Felix Baumgartner spränger ljudvallen för framtiden

Riskfylld rekordresa till yttre stratosfären där Felix Baumgartner spränger ljudvallen för framtidenOm testhoppet i juli går som planerat kommer BASE-hopparen och äventyraren Felix Baumgartner att genomföra ett rekordhopp från yttre stratosfären på 36 kilometers höjd innan sommaren är över. Det riskfyllda projektet syftar till att samla in vetenskaplig data som kan bidra till ökad flyg- och rymdsäkerhet i framtiden – och att slå fyra världsrekord.


Projektet är inriktat på att bidra till forskning och framsteg inom flygindustrins säkerhet. Det är ett tillfälle att samla information med mänskligt och vetenskapligt värde som kan bidra till utveckling av livräddande åtgärder för astronauter och piloter. Informationen kommer bland annat att användas för den nya generationens rymddräkter, utvecklande av fallskärmssystem och annan utrustning för framtida rymdturism.

– Vi vill sätta ny standard för luftfart. Aldrig tidigare har någon färdats snabbare än ljudet utan att befinna sig i en farkost. Målet är att förbättra säkerheten kring rymdpiloters vistelser såväl som potentiell rymdturism, säger Jonathan Clark, medicinsk chef för Red Bull Stratos.

 


Med en gigantisk heliumballong kommer Felix Baumgartner, som tidigare hoppat från bland annat Petrona Towers, Riostatyn och Turning Torso, att ta sig till den yttre stratosfären skyddad av en specialbyggd kapsel. På 36 567 meters höjd ska han sen lämna kapseln och hoppa ut i ett fritt fall som kommer att bli världens längsta. Accelerationen sker nästan helt utan luftmotstånd och redan efter cirka 30 sekunder beräknas Baumgartner bli den första människan att bryta igenom ljudvallen utan farkost.
 

Rekord från 1960

1960 väckte Joe Kittinger och projektet Excelsior III stor uppmärksamhet världen över. Joes hopp från 31 333 meter satte världsrekord och öppnade upp ett nytt kapitel av utforskningen av rymden. Sedan dess har ingen ens varit i närheten av amerikanens hopp. Nu drygt 50 år senare är Kittinger mentor för det kommande hoppet som är tänkt att slå hans egna rekord.

– Folk har velat slå mitt rekord i 50 års tid och flera har dött i sina försök men jag tror verkligen på att det här projektet kommer att lyckas, säger Joe Kittinger.


Riskhantering

Att vistas precis intill gränsen mot rymden innebär extrema utmaningar. På 36 kilometers höjd råder i princip vakuum och samma extrema kyla som ute i rymden. Bristen på lufttryck gör också att kroppsvätskor och blod i en oskyddad kropp skulle börja koka. Med enorm disciplin och perfektion har teamet bakom projektet Red Bull Stratos förberett sig i över fem år och att få ner Baumgartner säkert till jorden igen är projektets primära mål. De största riskerna avser framförallt acceleration, rotation, lågt lufttryck, låga temperaturer, brand och skador på utrustningen eller dräkten.

– Att bryta ljudvallen i fritt fall är en banbrytande insats och att vara pionjär inom detta kräver risktaganden. Detta är det ultimata hoppet, säger Felix Baumgartner.

Källa: http://www.cisionwire.se/red-bull/r/riskfylld-rekordresa-till-yttre-stratosfaren--felix-baumgartner-spranger-ljudvallen-for-framtidens-r,c9272761
Foto:  RedBull Contentpool

  • Liknande artiklar: