Rocketplane Global räknar med att kunna skicka iväg rymdturister 2013 - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Rocketplane Global räknar med att kunna skicka iväg rymdturister 2013

Rocketplane Global räknar med att kunna skicka iväg rymdturister 2013Chuck Lauer, vd för Rocketplane Global, säger att man räknar med att kunna skicka iväg rymdturister på en suborbital rymdfärd från Cecil Field i Florida runt 2013. Rocketplane har skrivit under en avsiktsförklaring med flygmyndigheten i Jacksonville för att bli den första kommersiella rymdoperatören att använda den tidigare militära flygbasen.

Enligt Lauer kommer Rocketplane finansiera utvecklingen av deras rymdfarkost för sex personer som en del av ett 300 miljoner dollar projekt, som också inkluderar ett besökscenter på rymdhamnen i Cecil Field. På centret kommer det bland annat att finnas en suborbital flygsimulator i full HD och 3D, där besökarna kan få en 4 minuter lång version av den 45 minuter långa resan med Rocketplanes verkliga rymdfarkost. Genom att sälja dagskort till besökscentret räknar Rocketplane på att det skulle generera intäkter i storleksordningen 100 till 150 miljoner dollar. Ett komplett finansieringspaket väntas komma inom de närmaste veckorna med fler detaljer kring hur utvecklingen av besökscentret och rymdfarkosten ska bekostas.

– Cecil Field är den första rymdhamnen som redan finns kring ett större turistmål, ett område som redan har 10 miljoner besökare per år vilket är en god bas att stå på för besökscentret. I jämförelse är Spaceport America beläget i ett glest befolkat område i New Mexico, säger Chuck Lauer.

Personalen står standby

Rocketplane har redan gjort en del designarbeten och tester på sin rymdfarkost. Men de har inte kunna få fram någon finansiering för att driva ett testprogram. Förra året gjorde Rocketplane av sig med de flesta anställda och stängde ner verksamheten vid Oklahoma Spaceport. Under förra årets Space Access konferens sa Lauer att det kommer att kräva minst 100 miljoner dollar för att få igång den första testflygningen. Men personalen på Rocketplane står standby, redo att börja arbeta så fort en finansiering finns. De räknar med att de första rymdturisterna ska kunna genomföra sin resa 2013. Innan man skickar upp några passagerare vill man skicka upp rymdfarkosterna för vetenskapliga experiment, eftersom man tror att den marknaden på sikt kommer att bli större än den för rymdturism.

Vill även flyga från Sverige

Cecil Field har fått tilldelat sig en flygkorridor i riktning ut över Atlanten. Under femton minuter kommer rymdfarkosten att stiga till en höjd av drygt 12.000 meter, varefter piloten kommer att slå på raketmotorn som under 70 sekunder kommer att stiga brant med en hastighet på mer än 1000 meter per sekund. Väl uppe i banan kommer passagerarna att medan de tittar ner mot Florida att få uppleva flera minuter av tyngdlöshet.

Rocketplane har dock ambitionen att kunna skicka iväg turister mot rymden från andra platser än från Kanada. Flera andra platser är intressanta, exempelvis från Oklahoma, Hawaii, Japan, Singapore, Förenade Arabemiraten, Spanien, men även Sverige nämns som en möjligt plats för Rocketplane.

Källa: http://www.parabolicarc.com/2010/04/10/rocketplane-global-expects-suborbital-space-tourist-flights-2013/
Bild: Rocketplane Global

  • Liknande artiklar: