Ryssar bygger första lyxhotellet i rymden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Ryssar bygger första lyxhotellet i rymden

Ryssar bygger första lyxhotellet i rymdenVideosekvens Skulle du verkligen vilja koppla av på semestern och komma bort från vardagen? Ryska rymdingenjörer arbetar nu på ett projekt där man garanterat slipper jordnära problem. Målsättningen är att ett rymdhotell ska öppna inom fem år.

– Rymdturism är en snabbt växande industri och den som fortast bygger en rymdfarkost för turister kommer snabbt att tjäna in sina pengar, sa Sergej Kostenko, chef för ryska Orbital Technologies, nyligen på den stora årliga flygmässan utanför Moskva.

Det planerade rymdhotellet, som går under namnet ”Hotel in the Heavens”, ska kretsa kring vår planet på 350 kilometers höjd. Det är runt 80 kilometer högre än till den internationella rymdstationen. Resan dit tar två dygn med en rysk så kallad Soyuz- raket. Hotellet ska ha fyra rum och plats för sju turister i taget. Det ska bli komfortabelt, men knappast någon direkt lyxtillvaro. Tack vare tyngdlösheten kan gästerna själva välja om de vill sova på höjden, bredden eller tvären. Duscharna kommer att ha vattentäta dörrar för att inte hela hotellet ska bli nerstänkt på insidan när gästerna snyggar till sig före kvällssupén, som kommer att bestå av riktiga delikatesser. Bitar kalvkind med svampsås, bönpuré, potatissoppa och plommonpuré kommer att stå på menyn men maten kommer att lagas på jorden och sen värmas i mikrovågsugnar. Alkohol blir helt förbjudet.

Rymdäventyret blir förstås inget för vardagsturister. Priset är 5,5 miljoner kronor för resan och drygt en miljon kronor för fem dygns uppehälle. Sergej Kostenko hoppas att utsikten ska göra resan prisvärd. Turisterna kommer att få se 16 soluppgångar och lika många solnedgångar varje dygn. Priset är ändå relativt lågt jämfört med vad Dennis Tito betalade i april 2001 när han blev världens förste rymdturist och fick åka upp till den internationella rymdstationen ISS till priset av 140 miljoner kronor för sju dagars resa.

För ryssarna gäller, förutom att skaffa finansiärer till hotellprojektet, att komma tillrätta med dagens satellitproblem. Sojuz-raketerna, som transporterar personal till ISS, har för närvarande tekniska problem och det är osäkert när den nya besättningen kan skickas upp.

 

 

Källa: http://orbitaltechnologies.ru/en/news/orbital-technologies-and-rsc-energia-to-launch-world-s-first-commercial-space-station.html
Bilder: Orbital Technologies

  • Liknande artiklar: