Ryssarna ser ett eventuellt slut på turistresor till ISS - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Ryssarna ser ett eventuellt slut på turistresor till ISS

Soyuz dockar med ISSFramtida rymdturister som ämnar att åka till den internationella rymdstationen (ISS) kanske måste söka alternativa vägar att ta sig dit efter 2009. Anledningen, enligt den ryska rymdflygstyrelsen, är att det är brist på utrymme på den ryska Soyuz kapsel som betjänar ISS. 

– Det har att göra med de internationella avtal som fastställer att från och med 2009 måste ISS besättningen bestå av sex personer, om de japanska och europeiska forskningsmodulerna har kommit upp till ISS, säger Roskosmos chef Anatoly Perminov. 

I så fall bli det inget utrymme kvar för rymdturister, och Perminov säger samtidigt att en rymdturism som använder sig av ryska farkoster för att ta sig till ISS blir ganska problematiskt.

– Jag är rädd för att, rymdturism som den ser ut i dag, kommer att se sina sista dagar från och med 2009, säger Perminov.

Stor efterfrågan på turistresor 

Efterfrågan på rymdresor för turister, även med de astronomiska summor det kostar, har redan skapat problem för Roskosmos att kunna tillhandahåller platser. Inom det närmsta åren kommer bilden kanske att bli tydligare då den farkost, CSTS, som Europa och Ryssland arbetar tillsammans med som är tänkt att ersätta Soyuz-TMA.

– Om en möjlighet dyker upp att ta turister upp i rymden, kommer vi att ta den under beaktning, säger Perminov. Det finns så många människor som vill göra en sådan resa, att vi inte kan tillmötesgå alla önskemål.

Dennis Tito blev 2001 den första rymdturisten att åka till ISS, som följdes 2002 av Mark Shuttleworth från Sydafrika, 2005 av amerikanen Greg Olsen, och 2006 av den iranskfödda amerikanskan Anousheh Ansari. Den femte och senaste rymdturisten på ISS var den ungerskfödda amerikanen Charles Simonyi förra året, och i oktober i år kommer Richard Garriott att bli den sjätte i raden.

Källa: http://news.yahoo.com/s/afp/20071227/sc_afp/russiausspaceisstourism_071227205644
Foto: AFP/Maxim Marmur

  • Liknande artiklar: