Space XL krashlandar på sin jungfruresa - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Space XL krashlandar på sin jungfruresa

Den första uppskjutningen av den kommersiella Space XL raketen från Spaceport America i New Mexico misslyckades med att nå sin suborbitala bana och kraschlandade i öknen. Den lyfte klockan 12.14 lokal tid i måndags, men klarade bara av att nå en höjd av 12 kilometer innan den landade igen flera kilometer från den planerade landningsplatsen i White Sands Missile Range.

Endast 13 sekunder efter starten började raketen att tappa sin kurs på grund av en oväntad aerodynamisk effekt, och försvann strax efteråt i spåret av sin egen rök. Lonnie Sumpter, ledningschef och verkställande direktör vid Spaceportmyndigheten i New Mexico, lät meddela till pressen att raketen hade drabbats av en "anomali". Men man tror ändå att raketen har överlevt kraschen, och de hoppas på att kunna återställa raketen. Problemet är dock att det kan vara svårt att hitta den eftersom den bergiga terrängen försvårar letandet.

Trots bakslaget vill företaget ändå beskriva uppskjutningen som en succe.

"UP Aerospace har ändå visat vad deras modell kan" sa Bill Heiden, företagets ekonomichef. "Idag invigde vi Spaceport America"

Foto: UP Aerospace Inc.
Källa: http://www.upi.com/NewsTrack/view.php?StoryID=20060926-070534-7909r

  • Liknande artiklar: