SpaceDevs grundare Jim Benson har avlidit - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

SpaceDevs grundare Jim Benson har avlidit

Jim Benson död i hjärntumörSpaceDev lät idag meddela den tragiska nyheten att deras grundare James Benson vid 63 års ålder stilla har insomnat i sitt hem. Benson fick 2007 diagnosen att han hade den maligna hjärntumörformen glioblastoma multiforme (GBM), vilket orsakade hans död. 

Rykten har gått under en lång tid att Jim Benson var sjuk men ingen information har fram till nu kommit pressen till känna. I september 2006 slutade han att vara aktivt delaktig i SpaceDev, men satt kvar som styrelsemedlem där han fortsatte att ge sitt stöd till det företag han grundade 1997. Sjukdomen gjorde också att hans andra satsning i Benson Space Company, ett företag han startade 2006, löstes upp i början av detta året. Benson Space Company inriktade sig på den allt mer växande rymdturismmarknaden och konstruktionen av det suborbitala rymdskeppet Dream Chaser.

– Jim var en sann visionär, sa Mark Sirangelo, vd för SpaceDev. Han insåg att utforskningen av rymden kunde bli mer effektiv om det gjordes kommersiellt, och startade SpaceDev för att kunna förverkliga den drömmen.

Han kommer att saknas av många men hans vision om en kommersialisering av rymden kommer att fortsätta inom SpaceDev. Det kan mycket väl bli så att hans Dream Chaser ändå kommer upp i rymden. Tidigare i veckan meddelade SpaceDev att man har gjort ett avtal med NASA kring COTS (Commercial Orbital Transportation Services) där Dream Chaser fastsatt ovanpå en Atlas 5 raket, i framtiden skulle kunna transportera besättningar och förnödenheter till ISS.

Hade stort engagemang inom kommersiell rymdindustri

Innan han grundande SpaceDev arbetade han i trettio år inom datorindustrin, i allt från introduktionen av stordatorer till den idag dominerande persondatormarknaden. Han uppfann 1984 den moderna indexeringen av stora textmängder och fulltextssökningen. Efter en framgångsrik karriär inom datorindustrin, bestämde sig Benson för att ta sig an utmaningen att bygga upp ett företag inom den kommersiella rymdsektorn eftersom det kombinerade hans livslånga intresse inom vetenskap, teknik och astronomi med hans erfarenheter av att driva ett företag, vilket resulterade i SpaceDev.

Från början var det tänkt att han skulle utveckla en teknik för att kunna landstiga på en asteroid som kretsar i en bana nära jorden, som han kallade Near Earth Asteroid Prospector eller NEAP. Med tiden ändrades planerna till att utveckla mikrosatellieter, uppskjutningsraketer och hybriddrivna raketmotorer. Det senare arbetet ledde till ett samarbete med Scaled Composites för att tillverka de motorer som användes av SpaceShipOne när den som första privatkonstruerade rymdfarkosten vann Ansari X Prize 2004.

Förutom sina insatser i SpaceDev och Benson Space, var han styrelsemedlem i Kaliforniens rymdmyndighet. Han grundade även den ideella organisationen Space Development Institute, och instiftade "Benson Prize for Amateur Discovery of Near Earth Objects". Han hade också en kandidatexamen i geologi från University of Missouri i sin hemstad Kansas.

Han lämnar efter sig sin fru Susan, sina 3 barn och 4 barnbarn. Familjen planerar att hålla en minnesceremoni senare detta året. Rymdturism.se framför sina djupaste kondoleanser till hans familj och vänner.

Källa: http://www.spacedev.com/press_more_info.php?id=285
Foto: SpaceDev

  • Liknande artiklar: