SpaceShipTwo för första gången på egna vingar - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

SpaceShipTwo för första gången på egna vingar

SpaceShipTwo för första gången på egna vingarVideosekvens Virgin Galactic uppnådde en historisk milstolpe under söndagen i strävan att bli världens första bemannade kommersiella rymdfarkost. VSS Enterprise som den första SpaceShipTwo har blivit döpt till togs upp med hjälp av sitt bärflygplan till 13700 meters höjd och gjorde en lyckad soloflygning under 13 minuter innan den glidflög tillbaka och landade.

Under denna första flygning satt piloten Pete Siebold bakom spakarna, assisterad av Mike Alsbury som andrepilot. Hela flygningen gick utan problem och alla system var problemfria.

– VSS Enterprise var ett rent nöje att flyga, i synnerhet med tanke på att flygfarkosten har byggts inte bara för att vara ett rymdskepp som klarar Mach 3.5 utan även ett av de få glidflygplan som klarar så höga höjder, sa Pete Siebold efter den lyckade flygningen.

Förberedelserna inför denna historiska flygning var omfattande med 40 flygningar för moderskeppet WhiteKnightTwo, inklusive 4 flygningar där SpaceShipTwo var fäst undertill. Den senaste då båda farkosterna flög tillsammans var den 30 september, och den senaste då WhiteKnightTwo flög ensam var så sent som den 5 oktober.

– Detta var en av de mest spännande dagarna i hela Virgins historia, sa Richard Branson, grundare av Virgin Group. För första gången sedan vi startade detta projekt seriöst 2004, har jag nu sett världens förtas bemannade kommersiella rymdskepp landa vid Mojave Air and Space Port och det var ett fantastiskt ögonblick. Nu är himlen ingen gräns och vi kommer att inleda arbetet med att flytta gränsen längre ut i rymden de kommande åren.

Med 370 betalande kunder, som sammanlagt har deponerat omkring 50 miljoner dollar, är Virgin galactic på god väg att bli världens första kommersiella rymdlinje. Till en början kommer de första flygningarna utgå från öknen i Mojave, men framtida verksamhet kommer att ske från Spaceport America som nu håller på att färdigställas i New Mexico. Spaceport Sweden i Kiruna kommer att vara den första rymdhamn som Virgin Galactic kommer att använda sig av utanför USA.

 

 

Raketmotorerna slås på nästa år

Fler glidflygningar kommer att ske under de följande månaderna för att finsjustera rymdfarkostens aerodynamiska egenskaper. De första testerna då raketmotorerna på SpaceShipTwo kommer att slås på förväntas att inledas under nästa år. Rymdfarkostens designer, Burt Rutan, har sagt att han vill göra 50 till 100 testflygningar innan man börjar skicka upp turister i rymden, ville betyder att de första betalande passagerarna kan gå ombord runt 2012.


Källa: http://www.virgingalactic.com/news/item/vss-enterprise-completes-first-manned-glide-flight/
Foto: Virgin Galactic

  • Liknande artiklar: