SpaceShipTwos skapare planerar att gå i pension - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

SpaceShipTwos skapare planerar att gå i pension

SpaceShipTwos skapare planerar att gå i pensionDen geniförklarade flygplanskonstruktören Burt Rutan, som grundade Scaled Composites 1982, meddelar att han planerar att gå i pension i april nästa år. För närvarande fungerar han som chefsingenjör och efter pensionen kommer han att ha titeln grundare och hedersordförande. Burts pensionering kommer dock inte att påverka pågående projekt och han kommer inte helt att släppa kontakten med sitt företag.
Burt har arbetat i Antelope Valley i Kalifornien i mer än 45 år, från början som ingenjör för det amerikanska flygvapnets testflygningar (se wikipedia) för att 1974 grunda Rutan Aircraft Factory och utveckla experimentella flygplan för hemmabyggare.

– Burt är känd över hela flygvärlden som ett legendariskt geni i att designa flygplan. Jag är mycket lyckligt lottad och stolt över att få ha arbetat tillsammans med honom under de senaste 28 åren, sa Douglas B. Shane, vd för Scaled Composites. Vi önskar Burt och hans fru Tonya all lycka i framtiden.

Att Burt skulle gå i pension kom inte som en överraskning. Efter en hjärtoperation 2008 började han trappa ned, och cheferna inom Virgin Galactic har hela tiden känt till Burts planer.

Burt Rutan blev världskändis 2004 när hans prototyp SpaceShipOne lyckades genomföra en den första privata bemannad rymdflygningen och därmed vann de 10 miljoner dollar som Ansari X Prize gav Efter det gick han samman med Richard Branson för att bygga en flotta med nästa generations rymdskepp baserad på designen av SpaceShipOne som ska användas för att flyga turister ut i rymden.  

Vad Burt har för planer för framtiden är dock oklart, men han har i varje fall tidigare sagt att han kommer vara med ombord den första kommersiella rymdfärden tillsammans med Branson och hans familj.

Källa: http://www.scaled.com/images/uploads/news/Burt_Rutan_Announces_Retirement_Plans_03Nov10.pdf
Foto: Scaled Composites
  • Liknande artiklar: