Sparsamt med information kring SpaceShipTwo - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Sparsamt med information kring SpaceShipTwo

SS2 under ett kapellVideosekvens Under Virgin Galactics uppvisning i måndags stod WhiteKnightTwo i centrum som världens största plan med dubbla flygplanskroppar. Mellan dessa gapade det dock tomt på den plats som rymdskeppet SpaceShipTwo är tänkt att vara fäst när ekipaget tar sina resenärer ut i rymden. Under eventet kom det knappt fram någon ny information kring arbetet med SpaceShipTwo. Burt Rutan, grundaren av Scaled Composites, avslöjade dock lite grand för Jeff Foust på Personal Spaceflight. 

Sedan explosionen i juli förra året när man testkörde en raketmotor till SpaceShipTwo och som tog tre människors liv har mycket i utvecklingen av SpaceShipTwo fått delvis stå still och delvis ta nya riktningar. Bland annat har man fått göra en hel del ändringar i designen.

– Vi har inte arbetat med SpaceShipTwo i över ett år eftersom att det finns en risk att vi arbetar vidare med ett  framdrivningssystem som vi måste skrota, säger Burt Rutan.

Den haverikommision som blev tillsatt har under ett års tid arbetat med att komma fram till varför olycka inräffade. Dessutom blev Scaled Composites uppköpt av Northrop Grumman Corporation i augusti förra året, och med de restriktioner som följer av det nya ägarskapet har det hitills varit mycket svårt att få ut någon information. Men ganska snart kommer en rapport att läggas fram.

– Ja, nu är det över och det finns en rapport, säger Burt Rutan.

Är SpaceShipTwo mer färdig än man trott?

Eftersom man har blivit tvungen att göra om designen på SpaceShipTwo så har den av naturliga skäl ännu inte visats upp för allmänheten. Men konstruktionen pågår för fullt i en av de mindre hangarerna i Mojave. Det sägs att det ska vara färdigt till 70 procent. Under eventet fanns vad som förmodas vara SpaceShipTwo under ett kapell med en dekal med orden "Coming Soon ... To A Spaceport Near You". Det fanns mer än en journalist som ville ta en titt undertill, men världen får vänta ytterlggare nio månader för premiärvisningen av SpaceShipTwo. Eller blir det tidigare än så? Är det så att man egentligen har kommit mycket längre med konstruktionen av SpaceShipTwo än vad man vill avslöja? I varje fall är planen att de första testflygningarna av WhiteKnightTwo med Space Ship Two som last kommer att ske nästa år.

Rob Coppinger från Flight Global fick också en intervju med Burt Rutan om framdrivningssystemet och rymdfarkostens simulator. Dock är Burt Rutan väldigt sparsam med information kring framdrivningssytemet eftersom han vill vänta tills att rapporten släpps officlellt. Men han nämner att de har testat alternativ till det gummibaserade bränslet i form av bränsle som baseras på paraffin och asfalt.

Källor: http://www.personalspaceflight.info/2008/07/28/on-the-status-of-spaceshiptwo/ och http://www.flightglobal.com/blogs/hyperbola/2008/07/video-virgin-galactics-spacesh.html
Foto: Mojave Skies

Videosekvens Videosekvens

Rob Coppingers filmsekvens på vad som förmodas vara SpaceShipTwo ser du genom att klicka här.

Lyssna Ljudklipp

Lyssna på Rob Coppingers intervju med Burt Rutan under uppvisningen av WhiteKnightTwo "Eve" genom att klicka här.

  • Liknande artiklar: