Svenska resebyråer börjar sälja resor till rymden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Svenska resebyråer börjar sälja resor till rymden

Svenska resebyråer börjar sälja resor till rymdenI dag har tre svenska resebyråer utsetts till att sälja rymdresor på uppdrag av Virgin Galactic. Tillsammans med två resebyråer från Finland och Danmark presenterades de under förmiddagen på Gothia Towers i Göteborg. Detta är de första resebyråerna i Skandinavien som efter fullgjord utbildning blir Virgin Galactics "Accredited Space Agents" (ASAs), och som därmed får rätten att reservera platser ombord Virgin Galactics suborbitala rymdfarkoster.

I januari började Virgin Galactic sitt sökande efter resebyråer i Skandinavien som skulle få rätt att sälja deras rymdresor. Efter att intresserade resebyråer hade fyllt i och skickat in ett omfattande ansökningsformulär, valdes ett par ut för en intervju med Virgin Galactic. Kvar blev till slut fem kandidater som fick uppdraget. De fem resebyråerna är Ice Hotel Travel i Jukkasjärvi, The Search i Malmö, Upplevelseakuten AB i Stockholm, Hannibal & Marco Polo A/S från Århus i Danmark och Area Travel Agency från Helsingfors i Finland.

– Vi har sett fram emot tillkännagivandet av Virgins slutliga "Accredited Space Agents". De kommer nu att bli en del av en verkligt unik och spännande del inom både rymden och turismen. Spaceport Sweden kommer att tillhandahålla infrastruktur, service och äventyr för rymdturismen. Genom att vi nu har ASAs i Skandinavien får vi en bättre lokal expertis inom detta område som kommer att ge en värdefull extra dimension till det redan befintliga och starka samarbetet mellan Spaceport Sweden och Virgin Galactic, säger Johanna Bergstrom-Roos, informationschef på Spaceport Sweden.

– Vi ansökte för en och en halv månad sedan och fick bland annat göra en intervju som vi tyckte gick sådär, men nu kommer vi börja marknadsföra och sälja resor så snart vi kan, säger Andreas Axelsson på Malmöbaserade The Search. Och tillägger stolt att han nu snart kan kalla sig certifierad rymdagent.

 

På plats i Göteborg fanns också dansken Per Wimmer, som redan har köpt en biljett och räknar med att bli en av de allra första som åker upp.

– För min del är det ett långt projekt som pågått i åtta år. Jag har två målsättningar med detta, för det första vill jag så klart komma ut i rymden och för det andra vill jag få unga människor att bli intresserade av fysik, säger Per Wimmer.

Sökte endast de bästa

De nya "Accredited Space Agents" kommer inom kort att kunna ta emot förfrågningar och bokningar, så fort de har fullgjort sin utbildning. De kommer att få kunskaper inom allmän rymdfartsteknik, g-krafter, medicinska frågor och hela Virgin Galactics koncept så att de är redo för att kunna hjälpa potentiella kunder. De kommer också att få träffa personalen på Spaceport Sweden som kommer att berätta om deras planer att skjuta upp Virgin Galactics kunder från Kiruna.

 

– Vi är mycket imponerade över vilken professionalism och förnyelse som resebyråer visar upp i Skandinavien. Resebyråer spelar en viktig roll Virgin Galactics distributionsnät. En bra resebyrå är en rådgivare som man har företroende för så vi sökte endast efter de bästa för att sälja vår suborbitala rymdupplevelse, säger Carolyn Wincer, försäljningschef för Virgin Galactic.

Rymdresor från Kiruna skulle kunna ske redan i dag

Virgin Galactic lägger just nu sista handen vid sitt Space Ship 2, som ska börja transportera resenärer till rymden inom ett par år eller så snart rymdskeppet står klart. Hitintills har 30.000 resenär från hela världen tecknat sig för en två och en halv timmes lång tur i rymden á 200.000 amerikanska dollar, cirka 1,7 miljoner svenska kronor.

Några av Virgin Galacitics rymdresor kommer att avgå från Kirunas flygplats och forskningscentret Esrange. Enligt Johanna Bergström-Roos, informationschef på Spaceport Sweden, skulle det gå bra att flyga ut i rymden från Kiruna redan i dag.

- Vi behöver inte bygga till något, vi har kunskapen och tekniken, säger Johanna Bergström-Roos.

Källa: http://www.ssc.se/?id=9504&cid=14435
Foton: Spaceport Sweden

  • Liknande artiklar: