Sveriges nya rymdturismbolag etableras i Kiruna - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Sveriges nya rymdturismbolag etableras i Kiruna

Sveriges nya rymdturismbolag etableras i KirunaSpaceport Sweden AB, bolaget som ska etablera en världsledande rymdhamn och erbjuda rymdresor för privatpersoner, startar nu upp i Kiruna. Karin Nilsdotter, rymdturismens ambassadör i Sverige, har anställts som vd.


– Kiruna är redan idag Sveriges rymdstad. Vi har en 50-årig historia av forskning, utbildning och kommersiell rymdverksamhet på SSC/Esrange och IRF (Institutet för rymdfysik). Det är därför självklart att starta vårt nya, svenska rymdbolag i Kiruna. Inom kort kommer vi också att lansera vår första egna upplevelseprodukt, säger Karin Nilsdotter.

Spaceport Sweden invigdes av näringsminister Maud Olofsson den 26 januari 2007 i Kiruna. Efter att ha utvecklats inom ramen för EU-projektet ”Etablera Kommersiell Rymdfart – Spaceport Sweden”, sedan mars 2010 med Karin Nilsdotter som projektledare och affärsutvecklare, har de olika parterna i projektet bildat ett aktiebolag. Delägare är ICEHOTEL, Riksgränsen och Björkliden Fjällby samt riskkapitalbolaget Norrskenet. Ordförande i Spaceport Sweden AB är Yngve Bergqvist, grundare av ICEHOTEL.

– Karin har positionerat rymdturismen och Kiruna mycket framgångsrikt, både nationellt och internationellt. Hon har också skapat en stark plattform för fortsatt utveckling och identifierat affärs- och gränsöverskridande samverkansmöjligheter. Det här är en mycket spännande pionjärsatsning som ytterligare förstärker vår starka upplevelsebaserade turismexpansion i Kiruna, säger Yngve Bergqvist.

Målet för Spaceport Sweden AB är att etablera rymdturism och trafik ut i rymden men även att skapa en plattform för innovation och utveckling genom att knyta utbildning, forskning och andra näringar till rymden. Spaceport Sweden AB har redan ett mycket brett nätverk inom rymd- och upplevelsenäringen och samarbetar bl a med Spaceport America, Mojave Air & Space Port, Virgin Galactic, XCOR, Stanford University, SSC, Swedavia, flera svenska universitet, Generator Sverige, Svenska Moderådet, Design Labland med flera.

– En ny industri växer nu fram där rymd och turism utgör grundstommen. Branschen ser allt fler privata rymdaktörer och entreprenörer utveckla nya rymdfarkoster för turism, men också för forskning och utbildning. Det kommer också att utvecklas många nya tjänster, produkter och upplevelser. Snart kommer vi dessutom att lansera vår egna första spännande norrskensprodukt, förklarar Karin Nilsdotter.

Spaceport Sweden AB har också initierat ett nationellt pilotprojekt ”Creative Space” för att utveckla innovativa produkter och tjänster inom upplevelse- och kreativa näringar med rymden som plattform. Här samarbetar man bland annat med Tillväxtverket, Norrbotten läns landsting, LTU och Kiruna kommun. Projektet ska också bjuda in privata aktörer som vill delta i utvecklingsarbetet. Spaceport Sweden har sedan 2009 bedrivits som ett projekt hos Kirunas näringslivsbolag Progressum och har finansierats av privata och offentliga aktörer samt EU-medel. Projektet har haft stor lyskraft och gick t ex till final i EU-tävlingen om Europas mest innovativa regionala utvecklingsprojekt. Projektet avslutas vid årsskiftet och Progressums vd Tony Järlström är nöjd med att rymdsatsningen nu övergår i ett kommersiellt bolag.

– Det är fantastiskt roligt och spännande och ligger helt i linje med vårt uppdrag att aktivt arbeta för att utveckla och bredda näringslivet i Kiruna, säger Tony Järlström.

Spaceport Sweden AB:s nya vd har en lång internationell bakgrund med erfarenhet av affärsutveckling, marknadsföring och strategiska affärspartnerskap hos VisitSweden i Stockholm och London och som projektledare/affärsutvecklare hos Progressum. Nilsdotter är civilekonom och har vidareutbildat sig inom strategisk organisationsutveckling och företagsledning med en Executive MBA vid Henley Business School.

– Det känns oerhört stimulerande att anta denna utmaning. Vi kommer att bygga vidare på den kompetens och de unika upplevelser som redan finns i Kiruna. Det är också en av de viktigaste anledningarna till att vi kommer att lyckas att etablera Spaceport Sweden som en världsledande rymdhamn, säger Karin Nilsdotter.

Källa: http://spaceportsweden.com/?id=9504&cid=21842&Year=2011
Bild: Karl William

  • Liknande artiklar: