Virgin Galactic har planer för fler rymdskepp - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Virgin Galactic har planer för fler rymdskepp

Richard Branson och SpaceShipTwoVirgin Galactic, miljardären Richard Bransons satsning för att ta upp turister i rymden, planerar att beställa ytterligare fem rymdskepp och riktar sig samtidigt in på att verksamheten ska gå med vinst inom fem år från de första kommersiella resorna kommer igång 2010. 

Hugade rymdresenärer har hittills tillsammans betalat mer än 31 miljoner dollar för biljetter som kostar 200.000 dollar styck och som bland annat ger dom drygt fem minuter av tyngdlöshet i rymden.

– På kort sikt, har vi säkrat beställningar på fem rymdskepp och en option för sju. Vi tror på att det finns en mycket stark marknad, sa Alex Tai, bolagets vd, vid en intervju under flygfesten i Singapore.

Omkring 80.000 personer från 120 länder har visat intresse i dessa kommersiella rymdresor som med största sannolikhet startar under 2010. De som redan nu vill beställa en biljett måste lämna en depositionsavgift på minst 20.000 dollar. Virgin Galactic, som har siktet inställt på att bli det första bolaget som reguljärt tar betalande turister ut i rymden, kommer att investera 250 miljoner dollar i sitt rymdprojekt. Däremot ville han inte tala om hur mycket av den investeringen utgörs av kostnaden för rymdskeppen.

Vad han däremot svarade på var när Virgin Galactic tror att de kommer att gå med vinst.

– Inom de första fem åren, sa Alex.

14 flygturer i veckan

Virgins SpaceShipTwo, som visades upp förra månaden och som kommer att genomgå en rad testflygningar senare i år, kommer att kunna ta sex passagera och två piloter. Virgin Galactic kommer att börja med en flygtur i veckan för att sedan öka på till 14 turer per vecka.

För de 200.000 dollar man betalar kommer Virgin Galactic att förbereda varje resenär under tre dagar med bland annat träningsprogram där man simulerar en tyngdlös miljö, och att man får känna på vad det innebär att accelerera och bromsa in snabbt. Även en rad medicinska tester kommer att genomföras. Rymdresan som tar en upp till drygt 120 kilometers höjd kommer att ta omkring 2-2,5 timmar, som kulminerar i fem till tio minuters tyngdlöshet med en extraordinär vy över jorden. Till en början kommer rymdskeppen att utgå från Mojaveöknen i Kalifornien, men senare kommer man att kunna flyga iväg från Spaceport America i New Mexiko och Spaceport Sweden i Kiruna.

Många vill vara med i den nya rymdkapplöpningen

Men Virgin Galactic är inte ensam aktör i denna nya kommersiella rymdkapplöpning. Andra företag inkluderar Astrium, European Aeronautic Defence and Space Company rymddivision, Blue Origin, som startades av Amazons grundare Jeff Bezoz. SpaceX, som skapades av grundaren till PayPal Elon Musk, och Bigelow Aerospace, ett projekt som riktar in sig på att bygga rymdhotell och som startades av hotellägaren Robert Bigelow. Men det endra företag som hittills har skickat upp rymdturister är det Virginiabaserade företaget Space Adventures som skickade upp sin första turist 2001 till den internationella rymdstationen för 20 miljoner dollar. Men de använde sig inte av farkoster som är speciellt konstruerade för turister utan istället av ryska Soyuz-kapslar.

Källa: http://www.reuters.com/articlePrint?articleId=USSP12834820080221
Bild: Reuters

  • Liknande artiklar: