WhiteKnightTwo med Dream Chaser under sig - Rymdturism.se

WhiteKnightTwo med Dream Chaser under sig

WhiteKnightTwo med Dream Chaser under sigSierra Nevada Corporation kan komma att låta sin prototyp av rymdskeppet Dream Chaser fästas undertill Virgin Galactics WhiteKnightTwo för att från luften skjutas iväg mot den internationella rymdstationen. För att det ska kunna bli verklighet krävs att företaget kan få loss finansiering från NASA:s utvecklingsprogram för kommersiell rymdfart.

Det Nevada-baserade företaget som tillverkar olika rymdsystem har lämnat in ett förslag till NASA:s utvecklingsprogram för kommersiell rymdfart där man ska köra ett antal tester med Dream Chaser som släpps från en annan farkost för att sedan glidflyga ner innan farkosten landar på en vanlig landningsbana. Testerna ska innefatta en fas där man flyger i en hastighet strax under ljudhastigheten för att testa aerodynamiken och ett par vitala flygsystem.

NASA:s program kommer att under nästa månad visa upp vilka kandidater man har valt ut som ska få dela på 50 miljoner dollar. Dream Chaser är en rymdfarkost som ska kunna ta en besättning på mellan tre och sju personer och skicka dom till ISS, lite beroende på vilken mängd last man tar med sig.

– Testplanet skulle kunna droppas från WhiteKnightTwo, och detta är ett utmärkt exempel på hur våra olika bolag kan samarbeta, säger Sierra Nevadas vd och styrelseordförande Mark Sirangelo.

Dream Chaser kommer att använda sig av hybridraketmotorer på tre olika sätt: som ett reservsystem vid uppskjutningen., vid återinträdet mot jorden och vid landningen. En testkörning av denna motor gjordes redan i september, och man planerar att med medel från NASA att fortsätta sitt arbete med utvecklingen av Dream Chaser. Fyra av de planerade tolv utvecklingsstegen är genomförda till en kostnad på flera miljoner dollar tagna ur egen ficka, som bland annat innehåller designarbetet av farkosten. Det intressanta är att Dream Chaser är baserad på den gamla rymdfarkosten HL-20 som NASA tog fram 1991 som en backuplösning ifall rymdskyttelprogrammet inte skulle komma igång.

Källa: http://www.flightglobal.com/articles/2009/10/20/333603/
whiteknighttwo-could-air-drop-dream-chaser-prototype.html

Foto: MSNBC. Times-Call/Lewis Geyer

  • Liknande artiklar: