Bli din egen Fuglesang - Rymdturism.se

Bli din egen Fuglesang

Snart kan du själv få din dröm om en rymdresa uppfylld. Att kunna se jorden utifrån rymden och samtidigt få uppleva viktlöst tillstånd är snart inte bara förunnat professionella astronauter. Hittills har endast handfull så kallade rymdturister varit uppe rymden, men en sådan biljett har haft en extremt hög prislapp på omkring 20 miljoner dollar. Space Adventures har i samarbete med ryska Rosaviakosmos skickat upp dessa turister till samma plats Christer Fuglesang befinner sig på nu – den internationella rymdstationen. Men flera andra företag är i full färd att etablera kommersiella rymdresor för privatpersoner, om än bara kortare resor där man kommer bort från jordens dragningskraft.

Idag ligger priset på dessa resor på omkring 1,4 miljoner kronor, men med tiden lär priset med allra största sannolikhet gå ner. Ambitionen hos dessa entreprenörer är att komma ner till en prislapp runt motsvarande 100.000 svenska kronor. Det är inte mycket om man jämför med vad en äventyrsresa på marknivå kostar. Exempelvis kostar en resa till Antarktis omkring 85.000 kronor. Problemet i framtiden blir nog snarare att efterfrågan på rymdresor kommer att vara betydligt större än vad marknaden kan erbjuda, åtminstone i början. Det har gjorts flera undersökningar som visar på att det finns ett stort underlag för att kunna bedriva kommersiella resor, och många har redan betalt delar eller hela kostnaden för sin resa trots att det alltså ännu inte finns några rymdfarkoster att tillgå. Här hemma i Sverige är också intresset stort och många svenskar vill upp i rymden, inte minst nu på grund av Christer Fuglesangs pågående rymdfärd.
– Han blir den förste men definitivt inte den siste, säger Stephen Attenborough vid brittiska Virgin Galactic säger till TT.

Satsning på Sverige

Just Virgin Galactic är det bolag som har kommit längst med sina planer för rymdturism. De är i full färd med att konstruera sitt rymdskepp, Spaceship2, som bygger på amerikanska Spaceship 1, vilken för två år sedan blev den första privatägda farkost som nådde rymden två gånger under en vecka. Första leveransen av Spaceship 2 väntas någon gång under nästa år, där Sverige och Kiruna är ett av målen. Virgin Galactics intresse för Kiruna beror bland annat på etableringen av Spaceport Sweden och möjligheten att få se norrsken under rymdfärden.
- Vi har en stor fördel i förhållande till övriga rymdhamnar som etableras runt om i världen. Hos oss finns redan all infrastruktur, och vi skulle i princip kunna skicka upp turister redan nu om vi bara hade haft några rymdfarkoster till förfogande, säger styrelseordförande för Spaceport Sweden Olle Norberg till rymdturism.se.
Planerna är att testflygningarna skall starta under senare delen av nästa år, och om allt går bra så kommer de första resenärerna kunna komma ut i rymden drygt ett år senare.

Billigare alternativ finns redan idag

Tycker du att en prislapp på 1,4 miljoner kronor är för hög? Är huvudanledningen till din drömresa i rymden att få uppleva viktlöst tillstånd? Då finns det billigare alternativ från cirka 26.000 kronor i form av så kallade Zero-g flygturer, där man med hjälp av ett ombyggt jetplan som flyger i paraboliska banor kan få uppleva ett kortvarigt viktlöst tillstånd. Idag finns här flera bolag att tillgå. Vilka som finns kan du läsa om i menyn "Resebolag" här på rymdturism.se.

Källa: rymdturism.se
Bild: Virgin Galactic

  • Liknande artiklar: