Burt Rutan erhåller Popular Mechanics Breakthrough Awards 2006 - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Burt Rutan erhåller Popular Mechanics Breakthrough Awards 2006

Varje dag skapas nya innovationer i någon forskares laboratorium, någonstans inom industrin och till och med i hemmet. Men för att erhålla "Popular Mechanics Breakthrough Awards" räcker det inte bara med att ha löst ett problem, utan det måste också utvidga vyerna och engagera miljontals människors fantasi. De handlar om problemlösare i stor skala. De är sådana personer som idag visar morgondagens teknik.

Flygplanskonstruktören Burt Rutan är precis en sådan visionär. Han erhåller priset för den vision han har förmedlat via alla hans otaligt djärva och avancerade flygplankonstruktioner, och som har givit honom är självklar plats i flygets historia. Han skapade bland annat 1986 det första planet, Voyager,  som flög ett varv runt jorden utan att mellanlanda. Men den mest kända av hans skapelser är otvivelaktigt SpaceShipOne, som 2004 vann Ansari X Prize genom att som första privatbyggda farkost ta en pilot ut i rymden – inte bara en gång, utan två gånger med två veckors mellanrum.

Nästa mål som Rutan nu arbetar mot är att göra rymdfärder tillräckligt billiga och säkra, så att vanliga människor kan få uppleva något som hittills bara har varit förunnat ett fåtal människor.

– Om någon kan klara av det, så är det förmodligen Rutan, säger den tidigare Apollo 11 astronauten Buzz Aldrin.

– Han är en ledargestalt när det gäller privata rymdfärder. Han har allmänhetens fulla stöd, och ett mycket väl förtjänat sådant.

Rutan och Richard Branson har tillsammans skapat Spaceship Co, för nästa skapelse – SpaceShipTwo. Målet är att flyga hugade kunder så högt som 136 kilometer. Även om man i det läget per definition befinner sig i rymden rör det i inledningsskedet endast om resor i en suborbital bana. Men det blir tillräckligt högt för att uppleva viktlöshet och få en vy av jorden som inte går att få någon annanstans ifrån än från just rymden.

Vill göra rymdresorna bekväma och upplevelserika

Logan Ward som är reporter för Popular Mechanics frågade Burt Rutan ett par frågor om hans vision kring rymdturism, dels under hans livstid men även bortom det. På frågan om hur SpaceShipTwo kommer att se ut, svarar Rutan:

– Jag tror att folk kommer att bli förvånade över hur stor SpacShipTwo är. Vi bygger plan som skall kunna ta 11 passagerare. Om du skall sända iväg någon till ett hotell i omloppsbana kring jorden, är det helt i sin ordning att man sitter trångt med endast ett litet fönster att se ut genom, eftersom när han eller hon kommer till sitt hotell får denne sin panoramautsikt och upplevelse av viktlöshet där. Men med en suborbital rymdresa, är ju destinationen själva rymdskeppet. Vi tror att de personer, och det kommer att vara ett stort antal av dom, vill flyta omkring i viktlöshet och samtidigt se ut genom stora fönster så att man kan se ut i rymden i alla riktningar.

Med tanke på Rutans ställning inom rymdturismen är det naturligt att fråga honom vad han tror kommer att hända framöver med rymdturism.

– Under rymdturismens första 12 år, kommer de farkosterna jag bygger att kunna flyga 100 000 personer. När man tar så många människor ut i rymden måste du ha någon som kommer på saker att göra där, saker som vi idag inte vet något om.

Vad kommer att hända längre in i framtiden?

– Under min livstid vill jag se resor till månen som man har råd med, kanske inte nödvändigtvis med en landstigning på månen, men definitivt att svänga förbi den i en fantastisk elliptisk bana. Det kommer att bli betydligt roligare än att ta ett varv runt kring jorden, eftersom månen inte har någon atmosfär och man kan komma i en bana kring månen nästan så lågt som man vill. Jag tror att om 500 år, kommer de flesta människor som tar sig till de andra planeterna i vårt solsystem inte att komma tillbaka till jorden. Dom stannar på den planet de har landat på och bygger sina nya liv med familjer där.

 

Foto: Popular Mechanics 

Källa: http://www.popularmechanics.com/science/research/4199165.html

  • Liknande artiklar: