Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Danskarna bygger om ISS till ett rymdhotell

Astrid Graabæk och Lise KassowNu ska Danmark hävda sig mer i rymden, när två danskor har ritat och formgivit ett rymdhotell som är tänkt att användas i anknytning till den internationella rymdstationen ISS. Projektet ingår som ett examensarbete av industridesignern Astrid Graabæk och arkitekten Lise Kassow vid Arkitektskolan i Århus, "Space Hotel – en rumstation for turisme". 

Den internationella rymdstationen som har varit i drift sedan 1997 lever ett ovisst öde efter 2010, då NASA avslutar sitt deltagande i stationen. Åtskilliga scenarier om stationens framtid har varit på tal, och tanken på att göra ISS mer kommersiell genom rymdturismen har fascinerat många.

– Vi tror att det i framtiden blir en byggboom i rymden, och inte bara till gagn för astronauter utan även för vanliga människor, förklarar Astrid Graabæk om projektet som hon har genomfört tillsammans med kollegan Lise Kassow. Vi har använt oss av ISS som grund och därefter förvandlat stationen till en konstruktion där existerande forskningsutrymmen bevaras men med tillbyggnader för en hotellfunktion.

Till en början kommer hotellet ha plats till 10 gäster för en veckas vistelse, och upplevelsen kommer att bli något helt annorlunda mot vad man tidigare har varit med om. Rummen kommer att vara mindre än ett vanligt hotellrum på jorden, men i gengäld utnyttjas platsen bättre.

– Alla fyra väggarna, men även golv och tak kommer att utnyttjas. När man tar sig in i rummet, kommer det att kännas som om man går genom en vägg. Men då du befinner dig i rymden är det faktiskt taket du har kommit in genom, säger Astrid Graabæk.

Modell av rymdhotell

Får tänka i flera dimensioner

Men det är långt ifrån en fördel att bygga i rymden. Lise Kassow och Astrid Graabæk har fått kämpa att få bra komfort i rummen trots det minimala utrymmet och andra fysiska begränsningar. Ett exempel är avsaknaden av ett kök. Maten måste man ta med sig innan man lämnar jorden.

– Men där finns ett växtlaboratorium, där astronauter idag experimenterar med växter. Det kommer att göras om till ett rekreationsområde och kommer att förse gästerna med frukt och grönt, säger Astrid Graabæk.
Deras intresse för rymden har kommit smygande, och iden till projektet uppstod ur ren nyfikenhet och som en fackmannamässig utmaning och de ser med fascination av tanken att ge arkitekturen ett ansikte i rymden.
– Vi kunde använda oss av fackområdena design och arkitektur och låta dom mötas. Det är extrema omständigheter att arbeta under, då man ska tänka i kubikmeter istället för kvadratmeter. Alla ytor kan utnyttjas, och vi experimenterar lite med vad som är upp och ner i rymden. Samtidigt vill vi gärna försöka bidra till att gör rymden mer lättillgänglig för vanliga människor, åtminstonde för de med stor plånbok, säger Astrid Graabæk. 

ESA köpte konceptet

Deras planer är så pass väl genomtänkta att Europas svar på NASA, ESA, har blivit så intresserade av deras lösningar att de har köpt deras modellkoncept.

– De var mycket intresserade. Till en början var representanterna från ESA mer inne på de mer sedvanliga tankesätten som en ingenjör har, men det var tack vare det som vi väckte deras intresse i början. Men det är viktigt att få in mer mjuka aspekter på hur man lever i rymden. Både ESA och NASA vet att astronauter har en längtan efter jorden och vill gärna ha tid och utrymme för sitt privatliv, något som är viktigt inte minst med tanke på deras satsningar på bemannade färder mot månen och mars i framtiden.

Om rymdhotellet någonsin kommer att bli en verklighet får framtiden visa, men förhoppningsvis kommer de två danska arkitekterna att med stor optimism fortsätta samarbetet med ESA.

Källa: http://aarch.dk/23/afgang_vinter_2007/astrid_graabaek_lise_kassow/
Foto: Arkitektskolan i Århus 

  • Liknande artiklar:

Relaterade artiklar