Fuglesangs rymdfärd med Discovery uppskjuten - Rymdturism.se

Fuglesangs rymdfärd med Discovery uppskjuten

Bara sekunderna innan Discovery med Christer Fuglesang ombord skulle ha skjutits upp tidigt på torsdagsmorgonen, svensk tid, kom beskedet att NASA avbröt uppskjutningen på grund av dåliga väderförhållanden. Tidigare under dagen rörde sig en kallfront in över Kennedy Space Center i Florida, som förde med sig tunga moln och vindar i området. Det visade sig att molnbasen visade sig vara för låg för en säker uppskjutning. Nedräkningen stoppades med fem minuter kvar då tillräcklig väderförbättring inte kunde noteras innan "fönstret" för den planerade uppskjutningen stängdes.

Det möjliga uppskjutningsfönstret var 4.40 minuter långt. Det vara bara då som rymdstationen ISS var i rätt vinkel i förhållande till rymdfärjan. När det stod klart att tidsgränsen passerats var det bara för NASA att avbryta nedräkningen.

Nästa försök för Discovery och STS-116 sker på lördag, meddelade NASA kort efter den avbrutna uppskjutningen. Under fredagen väntas kastvindar i området som gör ett försök uteslutet. Försöket på lördag kommer att genomföras klockan 20:47, d.v.s. 02:47 natten till söndag svensk tid.


Foto: NASA
Källa: http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html

  • Liknande artiklar: