Nu kan media ansöka om ackreditering för att följa Christer Fuglesangs rymdresa från NASA - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Nu kan media ansöka om ackreditering för att följa Christer Fuglesangs rymdresa från NASA

Detta är kanske inte direkt en nyhet som platsar inom fältet rymdturism, men eftersom det rör sig om Sveriges första astronaut känner Rymdturism.se det som en nationell angelägenhet och vill med stolthet berätta om detta. Rymdturism.se kommer att följa Christer Fuglesang under hans färd med Discovery och hans arbete på den internationella rymdstationen.

NASA kommer att sända upp rymdfärjan Discovery (uppdrag STS-116) tidigast natten mellan den 7 och 8 december. Då kommer den svenske ESA-astronauten Christer Fuglesang att bli den första nordbon som flyger till den internationella rymdstationen. Han kommer tillbaka med rymdfärjan tidigast den 18 december. Media har chansen att följa rymdfärden med Discovery från NASA på plats i Florida och Texas.
 

Möjlighet för media att följa händelserna på plats i USA

NASA bjuder nu in media att ansöka om ackreditering bland annat till uppsändningen av rymdfärjan Discovery från Kennedy Space Center i Florida och till aktiviteterna under uppdraget vid Johnson Space Center i Houston, Texas.

För att förbereda sig på bästa möjliga sätt genomgår för närvarande Fuglesang ett intensivt träningsprogram vid Johnson Space Center i Houston. Uppdrag STS-116 är ett mycket krävande företag och startar med en serie komplexa arbetsuppgifter i syfte att slutföra konstruktionen av den internationella rymdstationen. Under de 12 dagar som uppdrage STS-116 pågår kommer Christer Fuglesang och hans kollega från NASA, Robert Curbeam, att genomföra en serie rymdpromenader. Under den första kommer man att sätta fast kopplings element P5 på en ny förstärkningsstruktur till stationen. Vid de två följande rymdpromenaderna kommer huvuduppgiften vara att koppla på strömmen som genereras ev de två stora solpaneler som har varit ombord sedan september. Solpanelerna kommer att framgent tillgodose stationen med en jämn eltillförsel som sedan 1998, när den sattes i omloppsbana, hela tiden har arbetat med ett temporärt elsystem. Christer Fuglesang kommer dock inte att vara med på den sista av de tre rymdpromenaderna. Den kommer i stället att utföras av NASA astronauterna Robert Curbeam och Sunita Williams.

Christers uppdrag kommer att gå under namnet "Celsius", efter Anders Celsius som uppfann termometern. Denna berömda svenska astronom  och fysiker hade samma djupa inverkan på sin samtid, precis som utforskningen av rymden har på oss alla idag.

Efter att de har fullföljt sitt uppdrag, kommer Christer Fuglesang att återvända till jorden tillsammans med den tyska ESA astronauten Thomas Reiter från STS-114, som har varit ombord sedan juli månad. Tidpunkten för Discoverys landning på Kennedy Space Center är planlagd till tidigast den 18 December kring 23:04, svensk tid.

Flera viktiga datum att tänka på

För att internationell media skall kunna följa uppskjutet, måste de ansöka om ackreditering hops NASA. För de som vill följa det plats vid Kennedy Space Center i Florida kan ansöka via Internet på https://media.ksc.nasa.gov. Ansökningarna måste göras med en arbetsrelaterad e-post adress. En privat adress kommer inte att godkännas. Ackrediterade representanter för media kommer att få tillträde till de förberedande aktiviteterna, Terminal Countdown Demonstration Test (TCDT),  mellan den 13-16 november, och till de aktiviteter som sker uppskjutningsdagen. För TCDT aktiviteterna måste ansökan vara inne senast den 6 november, och för uppskjutningen senast den 27 november 2006.

För de som har speciella logistiska önskemål, såsom plats för en trailer, eller är behov av elanslutningar, eller arbetsplats i pressrummet måste kontakta Laurel Lichtenberger på laurel.a.lichtenberger@nasa.gov inte senare än den 30 november. Platserna i pressrummet kommer att delas ut efter först-till-kvarn principen. Om man är i behov av att sätta upp en temporär telefonlinje, fax, ISDN eller internetanslutning måste kontakt tas med BellSouth på telefonnummer +001 865 694 2480. Innan man kan erhålla någon tjänst från BellSouth måste man ha en plats klar i pressrummet.

För den mediapersonal som även vill delta vid Johnson Space Center i Houston, Texas, kan använda sig av den ackreditering de fått för Kennedy Space Center. Vill man bara delta vid Johnson Space Center kan ackreditering erhållas genom att ringa centrets redaktion på telefonnummer +001 281 483 5111. För de som tänker använda sig av sin ackreditering från Kennedy Space Center här, är sista datum för ansökan till satt till den 14 november så att nödvändig logistik kan arrangeras.

Representanter för media måste, oavsett medborgarskap, tillhandahålla fullständigt namn, födelsedatum, födelseort, mediaorganisation som man representerar, vilket medborgarskap man har, körtkortsnummer, samt pass- eller viseringsnummer och när det går ut.

Foto: NASA
Källa: http://www.esa.int/esaCP/SEMRL6PFHTE_Sweden_0.html

  • Liknande artiklar: