Rymdturism kan hjälpa forskningen - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Rymdturism kan hjälpa forskningen

Rymdturism kan hjälpa forskningenLyssna Inom några år ska turister kunna åka ut i rymden i privata rymdfarkoster, bland annat från Spaceport Sweden i Kiruna, men turistrymdfarkosterna kommer också att kunna användas till forskning.

– Det finns ju idéer om att man inte bara ska skicka upp turister i de privata rymdfarkosterna, utan att det även ska kunna bedriva forskning med dem. Och där finns det stora förhoppningar att det skulle vara en lönsam marknad, säger Sven Grahn som är senior rådgivare och konsult på Rymdbolaget.

För företag som utvecklar rymdfarkoster bland andra Masten Space Systems, Armadillo Aerospace, XCOR Aerospace och Virgin Galactic, är inte bara rymdturism en tänkbar framtida inkomstkälla utan även rymdforskning. En viktig kund blir den amerikanska rymdorganisationen NASA.

– Ja, NASA har fått godkännande från kongressen att sätta igång ett program för att använda de här farkosterna för ett antal tiotal miljoner dollar per år. Det kommer att finnas en marknad på det viset, säger Sven Grahn.

Svenska Rymdbolaget har ännu inte fattat något beslut om att hyra in sig på turistfarkosterna, men den amerikanska strategin är att konkurrerande privata rymdflygföretag kommer att kunna göra rymdforskningen billigare.

– Istället för att låta en jättestor myndighetsorganisation sköta rymdfärderna så har man outsourcat det till privata företag, och det är ju en revolution i sig.

Även om de första turistrymdfarkosterna som planeras att lyfta från Kiruna bara kommer att befinna sig i tyngdlöshet under några få minuter kan de ändå lämpa sig för studier i tyngdlöshet och även studier av den högre atmosfären, för en stor fördel är att de kan flyga ofta.

– Upp till 130-140 kilometer kan man göra flera gånger om dagen, och det är lite svårt med våra klassiska metoder som sondraketer och höghöjdsraketer. Höghöjdsraketer från Kiruna skjuter vi ju inte så tätt, säger Sven Grahn.

Lyssna till radioinslaget som är nästan två minuter långt.

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4152569

  • Liknande artiklar: