Skotte går i första ledet för rymdturismen - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Skotte går i första ledet för rymdturismen

Skotte går i första ledet för rymdturismenHan har flugit några av de mest berömda flygplanen genom tiderna, inklusive världens äldsta flygplan, Bleriot XI från 1909. Nu förbereder sig den skotska piloten David Mackay för att själv vara med att skriva flyghistoria när han kommer att sitta bakom spakarna när den första kommersiella resan går ut i rymden.

55-åringen, som väste upp i de skotska högländerna, har av Virgin Galactic blivit utsedd som chefspilot för deras kommersiella rymdresor som de hoppas ska inledas i slutet av 2013.

– Vi kommer att precis nå rymden, 100 kilometer är allmänt accepterat som gränsen mot rymden och vi kommer att nå en höjd av drygt 106 kilometer. Där kommer man att kunna se jorden från rymden, med den upplysta jordytan och den svarta rymden och man kommer att kunna stjärnorna och planeterna. Det kommer att bli ett fantastiskt äventyr, säger David Mackay.

David Mackay, som 1977 startade sin karriär som pilot samtidigt som han läste till flygingenjör vid universitetet i Glasgow och två år senare som pilot inom det brittiska flygvapnet (RAF), erkänner att han har velat åka ut i rymden ändå sedan han var en lite pojke.

– Redan sedan jag liten har jag velat flyga flygplan. Jag växte upp i en del av Skottland där jag ofta såg snabba jetflyg flyga över min hemstad. Under 60-talet började den stora rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen och det var mycket spännande. Jag har sedan dess alltid längtat efter att få komma ut i rymden och gå på månen eller Mars. Jag ville verkligen bli en astronaut, och hade det då funnits ett rymdprogram för bemannade rymdresor i Storbritannien skulle jag ha sökt in, berättar David Mackay vidare.

Så småningom hamnade han som kapten för en Boeing 747 åt Virgin Atlantic, men hade nästan gett upp sina drömmar om att kunna komma ut i rymden när han 2005 fick möjligheten att få flyga i en simulator för Virgin Galactics första rymdfarkost.

– De ville ha en pilot och de kände mig eftersom jag hade varit pilot för Virgin Atlantic sedan 1995, och de frågade mig om jag ville vara testpilot. Jag var verkligen på rätt plats och vid rätt tidpunkt, säger David Mackay.

Han har dock aldrig varit rädd inför det faktum att det är han som ska styra den första kommersiella rymdfärden.

– Det spelar ingen roll vilken flygfarkost du flyger, man ser planerar alltid allting noga och man ser till att man har backup-planer. Man ska aldrig vara rädd, men det är bra att ha en sund respekt för det, säger David Mackay.

Trots hans stora entusiasm, kommer hans familj med största sannolikhet följa med honom ut i rymden – åtminstone inte direkt.

– Mina barn skulle väldigt gärna vilja, men inte min fru. Hon är inte den som älskar att flyga. Min son älskar allt som har med flyg och rymden att göra och min dotter är ett energiknippe och jag tror att att hon skulle vilja åka, men för att få flyga ut i rymden måste man ha fyllt 18 år så än kan de inte, avslutar David Mackay.

Källa: http://www.heraldscotland.com/news/home-news/scot-to-lead-the-way-in-space-tourism.18163557
Foto: The Herald Scotland 

  • Liknande artiklar: