Cape Breton kan bli nästa lyft för rymdturister - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Cape Breton kan bli nästa lyft för rymdturister

Cape BretonDen tidigare föreslagna rymdhamnen på Cape Breton, kan i veckan få ett rejält lyft. Ett lyft som kommer att gynna rymdturismen. Anledningen är att företaget bakom satsningen, PlanetSpace, denna vecka kommer att få besked om de har lyckats ro hem ett kontrakt med NASA för att transportera last och personal till den internationella rymdstationen. Kontraktet är värt 175 miljoner dollar, som om de lyckas innebär att PlanetSpace kan fortsätta med sina planer på en rymdhamn, som också samtidigt kommer att bli en startpunkt där rymdturister kan skickas iväg ut i rymden. De första testflygningarna skulle då kunna starta redan till slutet av 2009. 

Hur otroligt det än låter, så verkar det vara vettigt att placera en rymdhamn på Cape Breton eftersom en raket som skjuts iväg därifrån kommer i en perfekt bana mot rymdstationen som befinner sig drygt 400 km ovanför.

– PlanetSpace är ett av fyra eller fem företag som har en rimlig chans att ta hem kontraktet, säger Jeff Fouts, redaktör på webbplatsen Space Review. Ett annat företag, SpaceX, som finansieras av grundaren av PayPal Elon Musk, har redan finansiering från NASA.

PlanetSpace, som har sin bas i Chicago, tillkännagav för första gången sin planer på en rymdhamn på Cape Breton för över två år sedan, men mycket lite information har kommit sedan dess varken från dom eller politiker i Nova Scotia provinsen. Inte förrän nu i höstas när projektet fick lite fart i samband med att PlanetSpace slog sig samman med tungviktaren Lockheed Martin, the Bank of Montreal och ATKLaunch Systems, där den sistnämnde också utvecklar det första steget i NASA's uppskjutningsraket Ares 1. The Bank of Montreal roll är att agera som finansiella rådgivare åt PlanetSpace, medan Lockheed utvecklar dess raket som ska gå i omloppsbana.

För att ge mer kraft åt anbudet har man även med mannen bakom PlanetSpace, dess ordförande Dr. Chirinjeev Kathuria, som var en personerna bakom MirCorp, som såg till att världens första rymdturist kom upp i omloppsbana kring jorden 2001. Dessutom hade PlanetSpace's vd, kanadensaren Geoff Sherrin, sin rymdfarkost Canadian Arrow med i Ansari X-Prize tävlingen.

120 hektar ska bli rymdhamn

PlanetSpace och myndigheterna i Nova Scotia har haft diskussioner om att förvandla 120 hektar mark till en uppskjutningsplats, men ingen av parterna har velat avslöja platsen för denna rymdhamn. Men regionens kommunordförande, John Morgan, säger att Alder Point och Point Aconi i närheten av Bras d'Or kan vara tänkbara alternativ.

– Projektet med Cape Breton kan mycket väl komma att kosta en bit över 100 miljoner dollar, kanske till och med så mycket som 200 miljoner dollar, säger Jeff Fouts.

Så även om projektet får kontraktet med NASA, måste PlanetSpace ändå hitta andra privata finansiärer till den stora rymdhamn.

– Det är inte bara en startplatta i betong med flygledartorn. Man behöver många typer av hangarer för uppskjutnings- och rymdfarkosterna, tillägger Fouts. Man behöver kontrollinrättningar, och plats för att kunna förvara bränsle åt farkosterna. Man behöver separata hangarer för den last som ska skjutas upp och nödvändiga resurser för att transportera det till rymdhamnen, oavsett om det är med tåg eller flyg. För att inte tala om de resurser som krävs för att förflytta allt från hangarerna till startplattan.

Men öven om PlanetSpace inte skulle få kontraktet med NASA, betyder det inte nödvändigtvis att företagets ambitioner grusas.

– De kan fortfarande söka privata finansiärer, och när det är dags för NASA att transportera gods och senare flygturer till den internationella rymdstationen kan det öppna upp för vilket företag som helst som kan visa upp att de har kapaciteten att kunna genomföra det, säger Fouts. Det första företaget som kan visa att de klarar av att transportera gods, och till slut även personal, till rymdstationen kommer att få merparten av kontrakten från NASA. Men samtidigt har NASA också poängterat nödvändigheten av att inte satsa allt på ett kort, så där finns utrymme för åtminstone ytterligare ett företag.

 

Källa: http://www.nationalpost.com/news/story.html?id=277602
Foto: Rail Travel Center

  • Liknande artiklar: