Fler och fler företag vill flyga ut turister i rymden från Kiruna. Just nu pågår förhandlingar med minst fyra företag i USA och Europa, förutom det sedan tidigare kända brittiska företaget Virgin Galactic som tänker premiärflyga från Spaceport Sweden 2012.
– Vi för diskussioner med två-tre företag i USA och två i Europa som är intresserade av Kiruna. Spaceport Sweden är öppen för alla. Vi satsar inte bara på en häst, säger Olle Norberg, chef för rymdbasen Esrange.
– Det som gör Kiruna intressant för de här företagen är det samma som lockat Virgin galactic, den exotiska miljön, att vi har den infrastruktur som krävs och lång erfarenhet av raketflygningar, säger han.
Han vill dock inte avslöja närmre vilka företag det skulle kunna röra sig om, men Rymdturism.se skulle nog gissa på företag som Zero-G och UP Aerospace i USA, samt det brittiska förertaget Starchaser Industries. Både UP Aerospace och Starchaser Industries är företag som bedriver projekt där man riktar in sig på billiga uppskjutningar av så kallade sondraketer genom vilka skolelever kan utföra olika typer av experiment. De projekten, Space Generation respektive Space4Schools, passar väl tillsammans med den verksamhet man idag bedriver på Esrange med sitt Rexusprojekt för universitetsstudenter.
Zero-G är världsledande när det gäller så kallade parabelflygningar genom vilka man kan få uppleva artificiell tyngdlöshet. Det skulle vara ett utmärkt komplement till flygningarna med Virgin Galactic där resenärerna kan få möjlighet att träna och känna på tyngdlöshet innan den egentliga rymdresan äger rum.
Några högodsare skulle vara XCOR Aerospace och EADS Astrium, men det är knappast troligt eftersom båda två fortfarande är på skrivbordsstadiet. Men vad som skulle vara till XCOR:s fördel skulle vara att man vid ett flertal tillfällen faktiskt kunnat demonstrera att deras prototyp Rocket Plane kan flyga.
Rymdflygningar från Kiruna om fyra år
Men Virgin Galactic är det företag i världen som kommit längst när det gäller planer på rymdturism. Deras koncept bygger på en tvåstegsresa upp i rymden. Första etappen sker med ett bärflygplan (WhiteKnightTwo), som har med sig en mindre farkost (SpaceShipTwo) som turisterna sitter i. På hög höjd lösgör sig den mindre farkosten från bärflygplanet och fortsätter till 120 mils höjd med hjälp av en raketmotor. Där får rymdturisterna känna på tyngdlöshet under fyra-fem minuter, innan farkosten glidflyger ner till jorden igen. Priset för rymdtrippen är 200.000 dollar, omkring 1,4 miljoner kronor. Planerna var att man under de närmaste veckorna skulle börja testflyga bärflygplanet på USA:s västkust, men det har fått senareläggas till slutet av året. Raketfarkosten ska testas nästa år, enligt Olle Norberg på Esrange, som tror att Virgins första kommersiella flygning kommer att genomföras från New Mexico i USA 2011.
Förra året tecknade Virgin Galactic ett samarbetsavtal med Spaceport Sweden, där syftet är att Kiruna ska få kommersiella rymdflygningar om fyra år. Hittills har inga oväntade hinder dykt upp som kullkastar planerna på rymdturism från Kiruna 2012.
– Nej, så är det. Nu för vi diskussioner med Rymdstyrelsen om regelverket för rymdturism. Vi ligger väldigt bra till i Sverige eftersom vi redan har lagstiftning att utgå ifrån. Det är tack vare verksamheten på Esrange som pågått sedan 1960-talet, säger han.
Spaceport Sweden ägs av Rymdbolaget (Esranges ägare), LFV, Icehotel i Jukkasjärvi och Kirunas utvecklingsbolag Progressum.
Källa: Tidningarnas Telegrambyrå
Bild: Spaceport Sweden