Richard Branson om Spaceport Sweden - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Richard Branson om Spaceport Sweden

Richard Branson på besök i Sverige och StockholmVideosekvens I tisdags besökte Richard Branson Sverige och Stockholm i samband med att Stiftelsen Affärsvärlden för 25:e gången skulle utse Årets Ledare. Under besöket fick Fredrik Andersson från TV4 en exklusiv intervju med Branson på Grand Hotel i Stockholm.

Men det var inte enbart för att dela ut priser som han tagit sitt privata jetplan till Bromma. Tisdagskvällen på Vinterträdgården på Grand Hotell var Sir Richards kväll. Och åhörarna, de cirka 700 personer som lyckats komma över en biljett, var helt och hållet hans. Han berättade om erfarenheterna från sina 30 år som företagare. Efter att ha startat ett skivbolag var steget inte långt till att starta ett flygbolag. I alla fall inte om man heter Richard Branson. För honom var det nämligen helt logiskt.

– Vi i musikbranschen hade ju flygit mycket, sa Richard Branson och förklarade att flygningarna gett honom insikt i hur mycket det fanns att göra i branschen: Maten ombord var dålig. Underhållningen obefintlig. Kabinpersonalen log inte. Allt detta ville han göra bättre.

Det lyckades med flygbolaget Virgin. Precis som med de flesta projekt som han dragit i gång sedan dess. Ett av dessa projekt är att dra igång rymdturism verksamhet i Kiruna.

– Vi har tidigare haft verksamhet i Sverige och snart är det dags igen, berättade Richard Branson.

Vill skicka upp turister i rymden för att se på norrskenet

Men Richard Branson är en person med mer långtgående visioner än att bara använda den teknik som nu utvecklas till att ta upp privatpersoner i rymden. Han menar att hela förhållningssättet till att resa kommer att ändras.

– Jag tror inte att man kommer att åka ut i rymden på samma sätt som man åker till Thailand. Men samtidigt tror jag att den teknik som vi nu utvecklar på Virgin Galactic för att ta människor ut i rymden kan användas för att ta sig från Skandinavien till Thailand på en halvtimme genom att åka via rymden till en rimlig kostnad, säger Richard Branson till Fredrik Andersson. Jag tror att det kan bli verklighet inom din livstid.

Detta är nästa steg för Virgin Galactic. Det första steget är att ge möjlighet för privatpersoner att uppleva och njuta av att åka ut i rymden. Nästa steg blir att försöka göra det möjligt att använda samma teknik så att man mycket snabbt kan ta sig mellan två punkter på jorden.

Virgin har också sedan en tid tillbaka börjat samarbeta med Esrange i norra Sverige där man ska kunna åka ut i rymden från Spaceport Sweden i Kirina.

– Allt går bra och vi hittills inte stött på några problem. Vi vill gärna kunna skicka upp människor så att de kan få uppleva norrskenet från rymden. Sverige har välkomnat oss och de har varit mycket entusiastiska, så jag hoppas att vi inte så långt efter att vi har startat upp verksamheten i New Mexico kan placera vår nästa bas i norra Sverige. Man kan då spendera nätterna på Ishotellet och dagarna i rymden, säger Richard Branson vidare.

Någon gång kring 2012 är det realistiskt att tro att verksamheten kan komma igång i Kiruna berättar Richard Branson. Men nu närmast kommer man först att genomföra en hel del testflygningar med moderskeppet, WhiteKnightTwo, och sedan med själva rymdfarkosten, SpaceShipTwo.

Videosekvens Videosekvens

För att se på intervjun med Richard Branson klicka här (öppnas i nytt fönster).


Källa: http://www.ssc.se/?id=9504&cid=9516
Foto: Zap Events & PR

  • Liknande artiklar: