Rymdturism från Kiruna börjar ta form - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Rymdturism från Kiruna börjar ta form

Planerna på kommersiella rymdflygningar från Kiruna tar nu fastare form. Ett särskilt bolag, Spaceport Sweden, har bildats, med uppgift att arrangera rymdturism i samarbete med brittiska Virgin Galactic.

Intressenter i Spaceport Sweden är Rymdbolaget, Kirunas näringslivsbolag Progressum, Icehotel i Jukkasjärvi och Luftfartsverket. Interimsstyrelsen leds av Olle Norberg.

– Det finns redan personer som vill flyga med Virgin Galactic från Kiruna. 2012 kan det bli verklighet tror jag, säger Olle Norberg, chef för rymdbasen Esrange till TT.

Han träffade förra veckan representanter för Virgin Galactic i New York i USA.

– Det var ett toppenbra möte. Vi diskuterade bland annat ett avtal om hur vi gemensamt ska komma i gång, och om hur vi ska jobba de kommande tolv månaderna, säger han.

Virgin Galactic planerar att starta kommersiella rymdflygningar för turister 2009, till att börja med från New Mexico och Kalifornien. Priset för en rymdfärd på två och en halvtimme, varav fyra-fem minuter i tyngdlöst tillstånd är 200.000 dollar, nästan 1,5 miljoner kronor.

Virgin Galactics intresse för Kiruna beror bland annat på möjligheten att få se norrsken under rymdfärden.Vid mötet med Virgin Galactic i New York träffade Olle Norberg ett 30-tal personer som redan köpt biljett till rymdfärderna.

– Det var ett väldigt brett spektrum av människor, men gemensamt för alla är att de har gott om pengar. Det var män och kvinnor i alla åldrar, säger Olle Norberg.

Utseendet på den rymdkabin som ska användas visades upp i naturlig storlek i New York.

– Den var rymligare än jag trodde, med gott om fönster.

Måtten är cirka två meter gånger fyra-fem meter. Virgins rymdflygningar ska ske med ett specialbyggt plan med plats för sex passagerare och två piloter.Det ska föras upp till 15 kilometers höjd av att större plan, och sedan släppas fritt för att drivas fram av en raketmotor. Rymdfärden avslutas med glidflygning mot jorden.

 

Bild: Virgin Galactic

Källa: Tidningarnas Telegrambyrå

  • Liknande artiklar: