Snuvas Sverige på att få bli Virgin Galactics första rymdhamn utanför USA? - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Snuvas Sverige på att få bli Virgin Galactics första rymdhamn utanför USA?

Snuvas Sverige på att bli Virgin Galactics första rymdhamn utanför USA?Virgin Galactic är intresserade av att bygga en rymdhamn i Abu Dhabi så fort de får grönt ljus från de amerikanska myndigheterna att exportera WhiteKnightTwo/SpaceShipTwo systemet. Det betyder att den Förenade Arabemiraten blir den första platsen för Virgin Galactics suborbitala rymdfärder som utgår utanför USA, och snuvar därmed Sverige på den konfekten.

Denna nyhet släppte George Whitesides, vd för Virgin Galactic, nyligen under Digital – Life – Design konferensen i München.

– Om vi kan exportera systemet, kommer först att göra det till Abu Dhabi, säger Whitesides.

I början av 2009 var den dåvarande vd:n Will Whitehorn, mer eller mindre säker på att Sverige och Kiruna skulle vara nästa plats utanför USA för Virgin Galactic, och först därefter Mellanöstern. Det skrevs till och med en avsiktförklaring kring det under invigningen av Spaceport Sweden. Men sedan dess har det Abu Dhabi-baserade Aabar Investments, som i sin tur kontrolleras av myndigheterna i Abu Dahbi, köpt in sig i Virgin Galactic för 280 miljoner dollar och äger numera 32% av aktierna i företaget, vilket naturligtvis förklara denna ändring i tågordningen.

– Att Abu Dhabi blir den första rymdhamnen utanför USA för Virgin Galactic, är i sig inget konstigt med tanke på att de har gått in som delägare. Men Spaceport Sweden satsar fortfarande på att bli den självklara rymdhamnen i Europa och i deras planer finns både Virgins farkost och farkoster från andra operatörer, säger Johanna Bergström-Roos, informationschef för Spaceport Sweden.

Sex stycken emirater har köpt en biljett

Hittills har sex stycken personer från den Förenade Arabemiraten köpt sig en plats ombord SpaceShipTwo, och den första att resa bland de 100 kommersiella passagerarna blir en Emirati bekräftar Virgin Galactic.

– Vi har nu en bit över 400 personer från hela världen som har köpt sig en biljett för en suborbital rymdresa med Virgin Galactic. Depositionsavgiften på 10% av det fulla biljettpriset är återbetalningsbar och ibland har vi kunder vars omständigheter ändras som resulterar i avbokade reservationer, vilket två från den Förenade Arabemiraten gjorde för några år sedan, säger Whitesides vidare.

Källa: http://www.emirates247.com/news/virgin-galactic-wants-abu-dhabi-spaceport-2011-02-01-1.349881
Foto: Virgin Galactic

  • Liknande artiklar: