Spaceport Sweden tar plats på den globala arenan - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Spaceport Sweden tar plats på den globala arenan

Spaceport Sweden tar plats på den globala arenanVideosekvens En delegation från Spaceport Sweden har nyligen kommit hem från ISPCS (International Symposium of Personal and Commercial Spaceflight), den årliga sammankomsten i New Mexico för kommersiell och bemannad rymdfart där intressenter från hela världen möts.

Målsättningen med Spaceport Swedens deltagande var att bygga vidare på redan befintliga nätverk, etablera nya affärskontakter samt stärka varumärket på den globala arenan.
 
– Marknaden för kommersiell rymdfart växer och många företag är idag i teststadiet av farkoster där flera aktörer är intressanta för Kiruna och Sverige. Vi står inför otroliga möjligheter som inte bara kommer att positionera oss och attrahera flera besökare men också skapa arbetstillfällen samt bidra till ekonomiskt tillväxt. Det kommer dock att krävas en gemensam kraftsamling från aktörer på lokal, regional och nationell nivå t ex vad galler infrastruktur, säger Karin Nilsdotter, Executive Director, Spaceport Sweden.
 
– Det har varit en lärorik och spännande vecka på många sätt, säger Peter Salomonsson på Swedavia och chef för Kiruna Flygplats. Nu när farkostutvecklarna hos Virgin Galactic och XCOR med flera har kommit igång med sina flygtester ser vi fram emot ny fakta som hjälper oss att utveckla vår flygplats för de kommande rymdresorna från Kiruna.
 
Symposieveckan avslutades med invigningen av Spaceport Americas landningsbana där delega­tionen också fick bevittna den allra första överflygningen och landningen av Virgin Galactics flyg- och rymdfarkost på Spaceport Amerika. Sir Richard Branson, Virgins grundare, var på plats med hela sitt team, ett trettiotal kunder och speciellt inbjudna gäster från hela världen för att bevittna denna historiska milstolpe. Det var ett stort framsteg för kommersiell rymdfart och sätter ljus på både Spaceport America och Spaceport Sweden, vilka är syster rymdhamnar sedan 2008.
 
Delegationen bestod av flera av de parter som är direkt involverade i utvecklingen av den kommersiella rymdfarten i Kiruna; Spaceport Sweden, Rymdbolaget, Swedavia (fd LFV), Progressum och ICEHOTEL.

Källa: Spaceport Sweden
Foto: Spaceport Sweden

  • Liknande artiklar: