Virgin Galactic skriver ett 20-årigt hyresavtal med Spaceport America - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Virgin Galactic skriver ett 20-årigt hyresavtal med Spaceport America

Spaceport AmericaPå den sista dagen 2008 lyckades det komma en sista rymdturismnyhet, och det var inte vilken nyhet som helst. Det sista hindret för att man ska kunna sätta igång bygget av Spaceport America har nu blivit undanröjt, i och med att Virgin Galactic har skrivit ett långtidskontrakt om att få hyra in sig på Spaceport America.

Överenskommelsen har varit på gång ett tag, och tidigare i förra månaden när rymdhamnen fick sin FAA licens, hade det sagts att hyresavtalet skulle skrivas innan månaden gick ut. Man lyckades alltså i sista sekunden. De exakta villkoren för avtalet är fortfarande hemliga, förutom att det gäller för 20 år och att Virgin Galactic etablerar sitt huvudkontor i New Mexico. Slutförandet av detta avtal var det tredje hindret man var tvungen att överbrygga innan några statliga pengar kunde komma loss för att börja bygga anläggningen. Förutom FAA licensen och nu detta hyresavtal mellan Virgin Galactic och Spaceport America, hade man tidigare under året sagt ja till en ny lokalskatt i New Mexico.

Viktig dag för New Mexico

– Undertecknandet av detta avtal gör denna dag betydelsefull för vår stat och har befäst New Mexico som den kommersiella rymdfartens hem, sa New Mexicos guvernör Bill Richardson. Jag skulle vilja tacka Virgin Galactic för deras samarbete med oss för att skapa en helt ny industri, som kommer att förändra ekonomin här i södra New Mexico med tusentals nya jobb, få fram pengar för utbildning, stärka turismen och locka andra företag att etablera sig i området.

Undertecknandet av hyresavtalet kommer samtidigt som testflygningarna har kommit igång med Virgin Galactics WhiteKnightTwo, som kommer att vara moderskepp för SpaceShipTwo, den farkost som kommer att ta rymdturister på en suborbital rymdresa från Spaceport America.

– Vi ser verkligen fram emot att göra Spaceport America och New Mexico till vårt hem och huvudkontor för Virgin Galactic, sa Jonathan Firth, projekt- och verksamhetschef för Virgin Galactic. New Mexico har alla de rätta faktorerna för en lyckad kommersiell rymdverksamhet som bra väder, fritt luftrum, ett vackert landskap, fantastiska människor och en underbar plats och design för Spaceport America.

Rymdterminalen färdig 2010

Tidigare i december hade New Mexico Spaceport Authority valt Gerald Martin Construction Management of Albuquerque till att ha hand om byggnationen av Spaceport America. Arkitektfirman URS/Foster + Partners håller på med att färdigställa den slutliga utformningen av hangar och terminalbyggnaderna. Byggandet är planerat till att starta under det första kvartalet 2009, där hangar och terminalbyggnaderna är planerade till att vara färdiga under 2010. Vägbygget till och från Spaceport America har redan inletts.

Spaceport America har planer på att bli USAs ledande kommersiella rymdhamn. Sedan april 2007 har man genomfört flera kommersiella uppskjutningar för ett antal olika kunder. Förutom Virgin Galactic, har myndigheten för rymdhamnen haft nära samarbete med andra ledande företag inom rymdfartsindustrin såsom Lockheed Martin, Rocket Racing Inc./Armadillo Aerospace, UP Aerospace, Microgravity Enterprises och Payload Specialties.

Källa: http://www.spaceportamerica.com/news/press-releases/18-spaceport-press-articles/
190-governor-bill-richardson-announces-spa-virgin-galactic-lease-agreement.html

Bild: Spaceport America

  • Liknande artiklar: