Alla hjärtans dag närmar sig och vad vore det mest fantastiska man skulle kunna ge bort till sin älskade om inte en rymdresa. Eller varför inte, om ännu inte är gifta, genomföra bröllopsceremonin i rymden. Än så länge kan man dock inte genomföra själva resan såvida man inte har cirka 40 miljoner dollar över, och inte vet vad man ska göra med dom. Men inom några få år kommer det att bli möjligt att ge sig ut, och då till en betydligt billigare peng.
Många är presenterna som män världen över ger till sina älskade. Det kan vara blommor, en chokladask, ett smycke eller en resa. Och vad skulle vara den mest ultimata resan om inte en resa ut i rymden. Om ett par år kan det bli verklighet. Virgin Galactic är det företag som har kommit längst. Tillsammans med Scaled Composites utvecklar man SpaceShipTwo och dess bärflygplan WhiteKnightTwo, som om allt går enligt planerna kommer att kunna ta sina första betalande turister upp i rymden någon gång runt 2010-2011. Det är väldigt snart. Redan nu har WhiteKnightTwo gjort två stycken lyckade testflygningar, och SpaceShipTwo kommer att göra sin första testflygning senare i år. Strax bakom Virgin Galactic, ligger en handfull andra bolag som planerar att göra testflygningar under året. Av dessa har XCOR Aerospace med sin farkost Lynx kommit längst. I hälarna på dom finns Armadillo Aerospace, Blue Origin och Rocketplane Kistler.
Fira på ett hotell i rymden
Alla dessa företag finns i USA, men även Europa vill ge sig in i kampen om turisterna. EADS Astrium kommer under 2009, under förutsättning att man får en finansiering, att börja utvecklingsarbetet med sitt rymdskepp. Från Storbritannien kommer Starchaser Industries som i nuläget satsar väldigt mycket på skolan, och om att informera vad rymdresande egentligen innebär. Från vårt grannland i väster kommer företaget Copenhagen Suborbitals som med en lätt klaustrofobisk rymdfarkost ska kunna skjuta iväg en rymdturist vertikalt. Kanske inte den bästa upplevelsen, och framförallt inte på en smekmånadsresa. Men det visar på vilken entreprenörsanda som finns inom kommersiell rymdfart.
Vill man ha en längre smekmånad i rymden skulle en vistelse på rymdhotell som går i omloppsbana kring jorden vara en fantastisk upplevelse. Bigelow Aerospace har skickat upp två testmoduler som i sin färdiga version skapar en rad uppblåsbara moduler som tillsammans skapar ett komplex av boendemoduler. Förra året gjorde den första testmodulen, Genesis I, sitt 10.000:e varv kring jorden.
Att etablera rymdhotell är något som har engagerat ett spanskt-amerikanskt konsortium, Galactic Suite, som planerar att bygga den första hotellkedjan i rymden. De har framför allt fokuserat på vad man ska göra när man som turist befinner sig i rymden. Trettioåtta personer har redan bokat rum på deras rymdhotell. Men det är dyrt, nästan 30 miljoner kronor måste man betala för upplevelsen. Men då får man samtidigt cirkulera runt jorden 15 gånger om dagen och se 15 soluppgångar, och det på 450 kilometers höjd.
Gift dig i rymden
Om man som ett par till slut bestämmer sig för att gifta sig, kan man inom en snar framtid även göra det i rymden. En japansk firma, First Advantage, har nu börjat ta emot reservationer för par som bokstavligen vill ta det stora steget ut i det okända genom att åka ut i rymden och ge varandra sitt äktenskapslöfte. Minst ett par har redan bokat och den första vigseln planeras att äga rum 2011.
Flera tusen åker ut i rymden
Virgin Galactic har fram till nu sålt eller fått in delbetalningar till biljetter till runt 300 personer, varav 4 stycken har sålt till svenskar. XCOR har fått in runt 2 dussin biljettreservationer. Där vet vi i nuläget inte om någon svensk har reserverat, men en dansk med namnet Per Wimmer kommer att bli deras första resenär. Rocketplane Kistler säger sig ha sålt ett par biljetter.
De mest optimistiska räknar med att runt 2015-2020 kommer flera tusen personer per år att åka på en suborbital rymdresa, och att priserna har sjunkit till ett par tiotal tusen dollar. Så börja spara redan nu och ge din älskade en rymdresa på Alla hjärtans dag med start 2011.
Källa: Rymdturism.se
Bild: Space Tourism Society