Rymdfysiker leder den svenska delen av Axe Apollo Space Academy

Rymdfysiker leder den svenska delen av Axe Apollo Space AcademyDrömmer du om att få resa ut i rymden? För drygt en vecka sedan startade tävlingen om 22 åtråvärda platser ombord rymdfarkosten Lynx till ett värde av mer än 900.000 kronor styck. Rymdturism.se fick möjlighet till en intervju med rymdfysikern Patrik Norqvist, juryordförande för den svenska deltävlingen.

Patrik ska leda juryn den 10 augusti när den svenska deltävlingen, som består av de sex första i tävlingen på Axe Apollo Space Academy och sex wildcards, avgörs på Riksidrottsförbundets idrottsanläggning på Bosön. Två personer till ska sitta i juryn, men där är det inte riktigt klart vem det ska vara. Det är heller inte enligt Norqvist ännu fastställt exakt vilka tester Sveriges deltagare måste gå igenom för att ha en chans att få åka till rymden, men det kommer att vara praktiska fysiska element varvat med logiska test.

– Det blir något test som är under vatten där man får dyka ner och skruva ihop saker. Sedan är det tester som mer går ut på att lära känna människan och varför man vill åka ut i rymden, säger Patrik Norqvist.

I 60 länder hålls liknande deltävlingar och de 75 bästa deltagarna skickas till Kennedy Space Center i Orlando, USA, där de får kämpa om de 22 platserna för en resa ut i rymden. Bakom möjligheten att ge 22 vanliga människor upplevelsen att lämna jorden för att tillbringa några spännande minuter i tyngdlöst tillstånd på 100 kilometers höjd ligger det multinationella företaget Unilever. TIll denna kampanj har de betalat det privata rymdföretaget SpaceXC cirka 20 miljoner kronor enbart för rymdbiljetterna. Till detta kommer även kostnaderna för de nationella tävlingarna och den slutliga finalen i Orlando.

De deltagare som tar sig till Kennedy Space Center kommer bland annat att få uppleva en parabolisk flygtur som simulerar viktlösheten i rymden, en flygtur i ett L-39 Albatross MK II-jetplan i två gånger ljudets hastighet, och en åktur i en centrifug som simulerar samma extrema G-krafter som astronauter utsätts för vid landning

Rymdkunnig person behövdes för att leda juryn

Att Patrik fick förfrågan om att leda juryn berodde på att de behövde en rymdkunnig person.

– Först och främst ville de nog ha en astronaut, men jag antar att Christer Fuglesang på grund av sitt engagemang i ESA inte kunde ta uppdraget. I andra hand ville de ha någon rymdkunnig person och gärna någon välkänd. En rymdfysiker kanske och då tänkte de nog på mig, eftersom jag har varit med i TV tidigare, säger Patrik Norqvist.

Vad kommer du som juryordförande att leta efter?
– Dels finns de rena resultaten från tävlingsmomenten, men jag vill också hitta en person som har ett genuint intresse av att göra en rymdresa. Att personen verkligen har en dröm om att få åka upp i rymden och inte bara är där för att vinna en tävling, imponera och bli känd. 

Skulle du inte själv vilja åka ut i rymden?
– Gärna, men jag tycker inte att det är värt de pengarna som en resa kostar. Men skulle jag via ett jippo eller liknande bli erbjuden att göra en rymdresa hade jag tackat ja.

Vad tror du kommer att vara det bästa med rymdresan?
– Upplevelsen att få vara tyngdlös om än för en kort stund måste ju vara en dröm. Du kan leva på det hela livet. Du kan göra en massa roliga experiment.


 

  • Liknande artiklar:
    Warning: Attempt to read property "id" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/fields/syrelatedarticles/tmpl/syrelatedarticles.php on line 11

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

Please publish modules in offcanvas position.