Den femte rymdturisten anländer till den Internationella rymdstationen - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Den femte rymdturisten anländer till den Internationella rymdstationen

Den Soyuz TMA-10 raket som på påskafton sköts upp i rymden med den femte rymdturisten Charles Simonyi ombord, dockade ikväll 20.10 svensk tid med den Internationella rymdstationen. Drygt en timme senare passerade han luftslussen tillsammans med sina två medresenärer, de ryska kosmonauterna Fjodor Jurtjichin och Oleg Kotov, och kunde krama om de två astronauterna Sunita Williams och Miguel Lopez-Alegria samt kosmonauten Michail Tjurin som väntade där.

– Dockningen gick som planerat, sa en talesman för det ryska rymdcentret via telefon från Korolev, nära Moskva, till AFP.

Under sin rymdresa kommer Simonyi att ha fullbordat mer än 190 varv runt Jorden, och tillryggalagt över 8 miljoner kilometer innan han tillsammans med Mikhail Tyurin och Miguel Lopez-Alegria från Expedition 14 återvänder till Jorden den 20 april, medan de ryska kosmonauterna Fjodor Jurtjichin och Oleg Kotov kommer att stanna kvar under 190 dagar i omlopp kring Jorden.

– Detta är vårt nya hem och vi börjar redan att gilla det, sa en av kosmonauterna till kontrollstationen på Jorden efter att de anlänt till ISS.

Har en fantastisk utsikt mot Jorden 

– Charles har anlänt till rymdstationen och kommer att spendera de nästföljande 10 dagarna med att låta sig fängslas av den spektakulära vyn han har mot Jorden däruppe, och känna den frihet som ges av viktlöshet, och viktigast av allt att kommunicera med miljontals människor världen runt. Vårt mål på Space Adventures är att se till att så många som möjligt får tillfälla att få uppleva det fantastiska med rymden, sa Eric Anderson, vd och styrelseordförande för Space Adventures.

Dr. Simonyi kommer dagligen fortsätta med att dela med sig av sina upplevelser via sin webbplats www.charlesinspace.com. Wepplatsen har en ny avdelning, "Live Mission Coverage", som kommer att innehålla videosekvenser från NASA TV,  samt egna inspelade video- och ljudsekvenser direkt från rymden. Han kommer också att forsätta med sin blogg och svara på frågor som ställs på webbplatsen.

Källa: http://www.spaceadventures.com/index.cfm?fuseaction=news.viewnews&newsid=508
Foto: NASA TV

  • Liknande artiklar: