Den sjätte rymdturisten Richard Garriott på väg mot ISS efter en lyckad uppskjutning - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Den sjätte rymdturisten Richard Garriott på väg mot ISS efter en lyckad uppskjutning

Richard Garriott i en lyckad uppskjutning mot ISSVideosekvens Under söndagsmorgonen 09.00 åkte Richard Garriott som den sjätte rymdturisten ombord rymdkapseln Soyuz TMA-13 från Baikonur Cosmodromen i Kazakhstan mot den internationella rymdstationen. Uppskjutningen gick utan problem och dockning med ISS kommer att äga rum på tisdag klockan 12.00. Han beräknas återkomma från sin rymdresa den 23 oktober, en resa som den förra datorspelgiganten har betalat 35 miljoner dollar för. Vetenskapliga experiment och arbeten i utbildningssyfte i samarbete med skolor och organisationer står på hans dagliga agendor. 

Förberedelserna har gått utan problem och den ryska rymdfarkosten rullades i fredags ut för att placeras på uppskjutningsrampen, på samma plats som Yuri Gagarin sköts iväg från när han 1961 blev den första människan i rymden.

– Idag förverkligas min dröm att följa min fars fotspår och själv utforska rymden, sa Richard Garriott innan han steg in i rymdkapseln.

Richard och Owen GarriottRichard Garriott, 47, är son till NASA astronauten Owen Garriott, 77, och har med sig på resan NASA astronauten Michael Fincke och den ryska kosmonauten Yury Lonchakov.

Garriots far har hela tiden sett avslappnad ut när han har övervakat sin sons förberedelser.

– Jag är inte speciellt orolig eller nervös eftersom detta är en mycket pålitlig raket, sa Owen och pekade mot Soyuzfarkosten. Han är mycket väl förberedd. Han har tränat i mer än ett år med ryssarna.

Inte heller Richard är speciellt nervös, trots att Soyuzkapseln inte har fungerat hundraprocentigt under dess två senaste turer.

– Jag tror inte det bekymrar mig alls, sa Richard. Jag tror inte vi kommer att ha en bumpig landning, men om det skulle bli så är det inget som oroar mig. Jag är övertygad om att återfärden kommer att gå bra.

Första rymdturisten med astronautförälder

Richard Garriott blir med denna resan den första rymdturisten som har en förälder som själv har varit uppe i rymden. Owen Garriott besökte rymdstationen Skylab 1973 och gjorde ytterligare en rymdfärd. Men Garriott är dock inte den första personen som följer i sina föräldrars fotspår. Sergei Volkov, som är son till den förra kosmonauten Alexander Volkov, har levt på rymdstationen sedan april och kommer att återvända till jorden tillsammans med Garriott.  

Studier av jordytans och immunsystemets förändringar

Under sin tid på Skylab tog Richards far, Owen, mängder av bilder över jordens yta och nu 35 år senare kommer Richard tillsammans med The Nature Conservancy fortsätta det arbetet genom att ta nya bilder över jorden för att studera hur jordens yta har förändrats under dessa år. Förvisso förväntar de sig att hitta många exempel på dystra förändringar, men de hoppas även på att kunna hitta några positiva exempel där förändringar av jordens yta har blivit till det bättre. Några platser som är av speciellt intresse är Brasiliens landskap, Meiliglaciären i den Kinesiska provinsen Zhongdian, stratovulkanen Cotopaxi i Ecuador, samt avverkningen av regnskogarna i Kongo och Amazonas.

Richard Garriot tillsammans med sateliten SputnikAndra experiment han kommer att utföra under sin vistelse på ISS är bland annat studier av tillväxten hos kristaller på proteiner som vanligt förekommande vid sjukdomsbilder, något som många medicinföretag har stort intresse av. För experimentet kommer Richard att ta med sig små behållare innehållande nedfrysta proetinmolekyler. Väl uppe på ISS kommer molekylerna sakta att tina upp och små kristallstrukturer kommer att bildas. I den tyngdlösa miljö kommer kristallerna att kunna växa obehindrat, vilket gör att det blir lättare för forskarna att studera när materialet sedan kommer tillbaka till jorden.

För NASA:s räkning kommer han att göra studier över hur ögonen påverkas i mikrogravitation, hur immunsystemet påverkas av rymdfärder och sömnmönstret ser ut hos astronauter, allt för att göra framtida rymdfärder så effektiva som möjligt.

Bloggar från rymden

Richard kommer i samarbete med "Challenger Center" att ge utbildningsmöjligheter för studenter under sin rymdresa. Han kommer att utföra en del fysikexperiment som är så enkla att utföra att vilken student som helst kan göra det med vardagsföremål. Studenter har i förväg kunnat skicka önskemål på experiment som Richard ska utföra och han kommer att demonstrera dessa via webbcast. Han kommer också att skriva dagbok på sin blogg där man kan följa hans dagliga aktiviteter.

Videosekvens Videosekvens

Se på en filmsekvens när Richard Garriott som den sjätte rymdturisten sköts iväg mot ISS nedan: 

 

 

Källa: http://www.spaceadventures.com/index.cfm?fuseaction=news.viewnews&newsid=640
Foto: NASA och Richard in Space

  • Liknande artiklar: