Att sätta Dannebrogen på månen är det ultimata målet för Per Wimmer, mannen som förväntas att bli den första dansken att ta sig ut i rymden. Han är en person som är oerhört engagerad i sitt projekt, men även i att få ungdomar att förverkliga sina drömmar. Under ett besök i Köpenhamn fick Rymdturism.se en möjlighet att intervjua Per, en man med många järn i elden.
Sitt eget intresse för rymden fick Per Wimmer redan under gymnasietiden i Slagelse, där hans fysiklärare var hans stora inspirationskälla. Men vid den tiden var det stora intresset mest av akademisk karaktär. Det var inte förrän 2000 när rymdturismen blev en realistisk möjlighet, som Per började engagera sig mer och beslöt sig för att bli den första danska medborgaren att ta sig ut i rymden. Biljetten till sitt livs resa, som är planerad att gå av stapeln 2008, har han redan införskaffat. Den köpte han redan då från den danska temaarrangören Plenge & Co ApS. Per har dessutom en reservation liggandes för en tripp till månen, att ta fram så fort när och om en sådan blir kommersiellt tillgänglig.
Allt handlar om drömmar och värderingar
Per berättar om sina visioner och värderingar och enligt honom handlar allt om att förverkliga sina drömmar. Många pratar om att göra både det ena och andra, men få omsätter det till verklig handling.
– I princip skulle vem som helst kunna bli den första dansken i rymden. Den stora skillnaden är att jag gör det, säger Per Wimmer.
Per är en man som sannerligen gör verklighet av sina drömmar, genom att ha en väl strukturerad plan för det. I hans vision finns två mål. Den ena är att bli Danmarks första medborgare att lämna den jordiska atmosfären och åka ut i rymden, där den ultimata målsättningen ligger i att placera den danska flaggan, Dannebrogen, på Månen. Den andra bygger på, vad han menar att dela med sig av sina egna erfarenheter och ge lite tillbaka till dagens barn, genom att inspirera dem till att förverkliga sina drömmar, vad de än må vara, och att främja deras intresse för vetenskapen i allmänhet och rymden i synnerhet. För att visa upp sitt rymdprojekt, samt att ge stöd och inspiration åt andra att uppnå sina mål har Per skapat Wimmer Space, som vilar på sju fundamentala värderingar.
1. Tillåt dig att inspireras när som helst. Tänk ”out of the box”.
2. Följ ditt hjärta och din passion. Se till att ha kul.
3. Fokusera och utför det.
4. Var tidsdisciplinerad: Var medveten om tidsåtgången.
5. Lagarbete: Summan av delarna är större än delarna i sig.
6. Våga ta kalkylerade risker: Analysera riskerna och utfallen.
7. Inspirera andra, speciellt barn, och uppmuntra dem att föreverkliga sina drömmar.
Bredvid satsningen att komma ut i rymden, och hans ordinarie arbete, har Per Wimmer ett stort engagemang i att hjälpa och inspirera mindre lyckligt lottade barn till att förverkliga sina drömmar. Bland annat stödjer han och samarbetar med Unicef, International Space School Educational Trust och Hospisfonden i Danmark.
– Det ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Per.
Att arbeta med denna typ av frågor har Per Wimmer gjort tidigare då han 1994 var involverad I Förenta Staternas arbete vid deras kontor i Geneve.
Fick en gyllene möjlighet att arbeta på Wall Street
Ursprungligen har Per Wimmer sin bakgrund inom juridiken och filosofin, med examina från både Köpenhamns och Londons Universitet. 1993 blev Per belönad med akademisk silvermedalj från Danmarks Drottning Margrethe för sina prestationer i politiske analyser i grundläggande rättigheter inom EU.
1998 utexaminerades Per Wimmer från Harvard University i Cambridge, USA, med en MPA-grad med inriktning mot handel, finansiering och internationella relationer, och fick för sina utmärkta studieresultat motta Don K. Price stipendiet. Under hans två år vid Harvard var han också med och grundade Harvard Scandinavian Society som han också blev den första ordföranden för, med uppgift att marknadsföra skandinavisk kultur, och främja nätverkande mellan gamla och nya studenter.
Strax innan Per avslutade sina studier vid Harvard dök två möjligheter dök upp för honom. Den ena var att jobba på den dåvarande Bill Clinton administrationen. Per var som enda icke amerikansk medborgare utvald till ”Presidential Management Intern Program”. Den andra var arbeta Goldman Sachs & Co, som är en av de större investmentbankerna på Wall Street. Per valde det sistnämnda, vilket visade vara ett korrekt val.
– Jag hade en fantasisk möjlighet att ansluta mig till dem innan de blev börsnoterade, säger Per. Det var en större utmaning och mer spännande än arbetet i Vita Huset, och gav mig dessutom större möjlighet att förverkliga min dröm att komma ut i rymden.
Idag arbetar Per med att emittera och sälja finansiella tillgångar för MAN Securities, en division inom The MAN Group som är ett finansbolag som bland annat förvaltar Europas största värdepappersfonder motsvarande 400 miljarder kronor. Per Wimmers bakgrund inom affärsvärlden har gett honom värdefulla kontakter inte minst under hans tid på Goldman Sachs & Co, både i London och på Wall Street i New York. Kontakter som han idag kan använda för att komma in bakom kulisserna i rymdturismindustrin.
Fysisk träning och mental föreberedelse är A och O
Att ta sig an en sådan uppgift som att ta sig ut i rymden, ställer en del krav på resenären. För att få ut så mycket som möjligt av den dyrbara tid man befinner sig i på sitt livs resa i rymden, gäller det vara förberedd i så stor omfattning som möjligt. Som tur är finns det en hel del man kan göra här på jorden innan man beger sig iväg, berättar Per Wimmer.
– Framförallt gäller det att man kan få känna hur det är att vara viktlös och hur det känns när kroppen utsätts för G-krafter. Detta är klart att rekommendera alla som vill åka ut i rymden. Då slipper man obehagliga överraskningar.
För att vänja kroppen till ett viktlöst tillstånd och därmed öka komforten kan man göra så kallade ”Zero-G flights”, där man i speciellt utformade flygplan tar sig till höjd av 14 km för att i en parabel stiga brant innan man tar sig ner till samma höjde igen. Under hela resan görs 10 stycken sådana parabler och under den tiden får man sammanlagt uppleva cirka 30 sekunder av viktlöshet.
– I viktlöst tillstånd gäller det att disciplinera sig och inte tro att man är en superman, säger Per.
Per Wimmer har gjort ett flertal sådana flygturer med ryska Ilyushin-plan och fler är inplanerade, så på den fronten är han mer än förberedd.
En annan variant på simulerad viktlöshet är att träna i vattenbassänger, där man har på sig en hel rymddräkt. Men någon sådan träning har Per Wimmer ännu inte utfört.
Vill man prova på hur det känns att få uppleva G-krafter, kan man göra det antingen genom att flyga gamla stridsflygplan eller träna i stora centrifuger. Per har flugit både MIG 25 som når hastigheter runt Mach 2.5 – 3 till en höjd av 30 km, och det tjeckiska L 39 som inte når samma prestanda men som är mycket mer manövrerbart och perfekt för att känna på stora G-krafter. Men vill man ha ännu mer G-krafter finns träning i centrifuger tillhanda. I StarCity finns en av de kraftigaste centrifugerna i världen, tillverkad av ABB.
– Med den kan man komma upp till 30G, men det klarar ingen människa. En människokropp kan klara av maximalt 12G. Själv har jag fått känna på 4.5G, säger Per Wimmer.
Förutom dessa mer direkta träningsmoment, finns det faktiskt mer man kan göra, menar Per.
– Man kan vara på plats när andra raketer skjuts upp, och man kan lära sig så mycket som möjligt om de senaste teknologierna som används för morgondagens rymdfarkoster, exempelvis SpaceShipOne. På så sätt kan man inte bara fysikt förbereda sig, utan även rent mentalt.
När den första rymdturisten, Dennis Tito, åkte till ISS från Baikonur i Kazakhstan i 2001, var Per med på startplattan för att önska Dennis Tito en god tur.
Samma pionjäranda som flyget hade i sin barndom
Dagens kamp om att ta vanliga människor ut i rymden, har mycket gemensamt med den entreprenörskap och pionjäranda som fanns under flygets barndom. Efter suborbitala resor är det naturligt att nästa steg blir resor med längre vistelser, antingen i rymdhotell som cirklar kring jorden eller att man tar en tripp till månen.
– Det känns fantastiskt och spännande att få vara en del av rymdturismens inledande år, säger Per Wimmer.
Rymdturism.se kan inte annat än samtycka. Få ställen kan idag erbjuda den pionjärandan – rymdturismen kan.
Källa: Rymdturism.se
Foto: Wimmer Space