Hawking gled undan gravitationens grepp med ett leende - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Hawking gled undan gravitationens grepp med ett leende

Efter nästan 40 år i rullstol, fick Stephen Hawking i går uppleva ett par korta ögonblick av viktlöshet. Under en flygning i ett speciellt modifierat Boeing 727 fick den berömde teoretiska fysikern uppleva simulerad viktlöshet under åtta stycken 25-sekunders flygparabler över Atlanten.

– Det var fantastiskt. Jag kunde ha fortsatt hur länge som helst, nu kommer jag rymden, sa Professor Hawking.

Med sig på flygturen hade Hawking ett eget medicinskt team bestående av 2 läkare och 3 sjuksköterskor. När flygplanet nådde en höjd av 7300 meter hjälpte de till att lägga Hawking på en madrasserad yta på flygplanets golv. När planet sedan flög som i en berg och dalbana mellan 7300 och 10300 meter, fick Hawking och övriga passagerare uppleva viktlöshet när de befann sig på toppen av banan och nästan den dubbla gravitationen när de närmade sig botten av banan. Planet hade speciellt för denna flygning blivit försedd med medicinsk utrustning motsvarande en liten intensivvårdsavdelning. Stephen Hawking, som i och med denna flygtur blev den första handikappade personen att uppleva viktlöshet, var hela tiden ansluten till denna utrustning som kontinuerligt kontrollerade hans blodtryck, hjärtrytm och syrehalten i blodet. Eftersom ingen annan tidigare har flugit med en handikappad person i viktlöshet, var de tvungna att få utfärdat ett speciellt tillstånd från luftfartsmyndigheten i USA (FAA).

Med på planet fanns också Peter Diamandis, vd och en av de som var med och grundade Zero Gravity Corporation, samt astronauten Byron Lichtenberg som hjälpte Hawking när han svävade viktlöst fritt i luften, och framförallt hjälpte honom att sakta komma ner på golvet när de återgick till normal gravitation.

Har alltid velat åka ut i rymden

Stephen Hawking, vars storsäljare, Kosmos - en kort historik, populariserade teorierna kring gravitationen och kvantmekanik, har alltid velat resa ut i rymden. Framtill igår, var ett gästframträdande i Star Trek det närmaste han kommit.

 – Jag har velat åka ut i rymden i hela mittliv. För en person som jag, vars muskler inte fungerar speciellt bra, är det en fullständig lycka att få vara viktlös. sa Hanwking.

Hawking är mycket entusiastisk över att popularisera rymdfärder, eftersom han tror att livet på Jorden förr eller senare kommer att bli utplånat.

– Jag tror inte att mänskligheten har någon framtid, såvida den inte tar sig ut i rymden, sa han. Jag vill därför uppmuntra alla till att intressera sig för rymden. En flygtur där man kan uppleva viktlöshet är det första steget mot att resa i rymden.

Professor Hawking har också reserverat en plats för en suborbital resa med Sir Richard Bransons satsning på rymdfärder för allmänheten med Virgin Galactic, som har planer på att ta sina första passagerare ut i rymden redan 2009.

– Jag rekommenderar verkligen alla denna upplevelse, och jag hoppas att många vill göra samma sak jag nu gjort. Det finns ett antal personer och organisationer jag skulle vilja tacka. Först skulle jag vilja tacka Zero Gravity Corporation, The Shaper Image och Peter Diamandis för att de har gjort denna upplevelse möjligt för mig. För det andra skulle jag vilja tacka Space Florida och NASA Kennedy Space Center för att de har varit sådana bra värdar för mig. Denna plats för rymdfärjorna, som vi nu befinner oss på, är varifrån vi tar de första stegen mot månen och Mars. Det är mycket speciellt ögonblick för mig, att få flyga upp härifrån och få uppleva viktlöshet. tillade Hawking.

Dr. Peter Diamandis, vd och en av de som var med och grundade Zero Gravity Corporation, var inte sen att kontra de orden.
– För mig personligen, och för oss alla på ZERO-G, har det varit en stor ära och vi har varit hänförda över att ge Professor Hawking denna möjlighet att få förverkliga en av hans livs drömmar.

 Biljetter auktionerades ut på eBay

 Hawkings flygtur var också anordnad till förmån för ett flertal välgörenhetsorganisationer, nämligen Easter Seals (www.easterseals.com), Starlight Starbright Children’s Foundation (www.starlight.org), X PRIZE Foundation (www.xprize.org) och Augie’s Quest (www.augiesquest.org).  Zero Gravity Corporation donerade två biljetter att kunna vara med ombord Hawkings flygtur till varje organisation, som de skulle auktionera ut. Allt som allt lyckades de få ihop motsvarande nästan 1 miljon kronor, där drygt hälften av dessa pengar drogs in på eBay från två biljetter som Starlight Starbright Children’s Foundation auktionerade ut.

Videosekvens

För att se en videosekvens av när Stephen Hawking upplever viktlöshet, klicka här.

Källa: http://www.gozerog.com/images/pr-hawking-flight-444.pdf
Foto: ZERO G och NASA/Kim Shiflett

  • Liknande artiklar: