Kanadensisk cirkusartist blir näste rymdturist att åka till ISS - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Kanadensisk cirkusartist blir näste rymdturist att åka till ISS

Kanadensisk cirkusartist blir näste rymdturist att åka till ISSVideosekvens Cirque du Soleils grundare och konstnärliga ledare, Guy Laliberté, blir den första rymdturisten från Kanada när han i september kommer att skjutas iväg mot den internationella rymdstationen ombord den ryska rymdfarkosten Soyuz TMA-16. Detta meddelades idag under en presskonferens i Moskva där även representanter för den Kanadensiska rymdmyndigheten (CSA) och Space Adventures var med. Resan framförs som "det första filantropiska uppdraget på den internationella rymdstationen".

Den 49 år gamla miljardären skapade en modern cirkus där man inte använder sig av en cirkusring eller några djur, utan där man istället låter varje uppträdande vara en blandning av olika cirkustyper från hela världen, men uppbyggda kring ett tema. När showen lockades över till Las Vegas blev det samtidigt ett stort ekonomiskt lyft för Guy Laliberté, och han rankas nu som nummer 261 bland världens rikaste enligt Forbes.

Han har redan inlett sin astronautträning vid Yuri Gagarin Cosmonaut Training Center i Star City.

För resan till ISS där han ska spendera 12 dagar betalar den eldslukande och styltgående miljardåren 35 miljoner dollar. Med en personlig rikedom på 2.5 miljarder dollar har Guy Laliberté verkligen råd till det. I år firar dessutom Cirque du Soleils 25-års jubileum, som till början var en gatuföreställning, och han själv 50 år. Det är något som är värt att fira, och varför inte då med en rymdresa? Väl ombord ISS kommer han att kunna genomföra sina akrobatiska konster i tyngdlöst tillstånd.

– Jag är hedrad och det är med ödmjukhet som jag idag kan lägga en ny beskrivning på mig: humanitär rymdupptäckare. Att resa har alltid varit en del av mitt liv och jag har ända sedan 2004 letat efter en möjlighet att få åka ut i rymden med Space Adventures. Men jag ville att det skulle vara vid rätt tillfälle och för rätt ändamål. Den tidpunkten är nu, och mitt syfte är klart: att öka medvetandet kring problemet med vattenförsörjningen för alla människor på jorden. Mitt uppdrag är tillägnat denna vitala resurs, genom att göra det på det sätt jag kan bäst genom artisteri. Detta kommer att vara det första sociala uppdraget i rymden.  Det är också en mycket symbolisk tidpunkt för mig. Efter 25 år kommer Cirque du Soleil att introduceras i Ryssland. Tidpunkten kunde inte vara mer lämplig, säger Guy Laliberté under presskonferensen tidigare idag.

Hans egeninstiftade stiftelse, One Drop, ägnar sig åt att se till att utvecklingsländer får tillgång till rent vatten.

Cirkus i rymden om 50 år

Känd för sitt frosseri, vilda fester, pokerspelande och genialitet att förena sitt skarpsinne för företagsamhet med kreativitet har under en lång tid gjort att han har breddat sina horisonter. Trots all berömmelse har han ändå hållit fast vid sina drömmar.

– Jag vill fortfarande resa, jag vill fortfarande underhålla, och jag vill inte minst fortfarande ha roligt, säger Guy Laliberté.

Inom de nästa 50 åren menar han till och med att det inte är helt omöjligt att Cirque du Soleil kommer att genomföra sin show i rymden.

Blir den sjunde rymdturisten

Uppskjutningen är planerad till den 30 september och  Guy Laliberté kommer tillsammans med den ryska kosmonauten Maksim Surayev och NASA astronauten Jeffery Williams att utgöra Soyuz TMA-16 besättningen. När han anländer till den internationella rymdstationen förenas han med landsmannen och astronauten Bob Thirsk, som precis har inlett sin sex månader långa vistelse på stationen och väntas åter till jorden i november. Med innan dess kommer ytterliggare en annan Kanadensare att besöka ISS, astronauten Julie Payette som åker upp i juni med rymdskytteln Endeavour.

Han kommer att bli den sjunde personen sedan Dennis Tito åkte upp till den internationella rymdstationen i april 2001. Ända sedan dess har den Kanadensiska rymdorganisationen arbetat för att få upp en Kanadensisk privatperson i rymden, och att betalande rymdturister ska genomgå samma träningsprogram som professionella astronauter. Nu gavs en möjlighet för en person att åka eftersom Kazakstan på grund av stora ekonomiska problem fick avstå från den plats som Ryssland hade reserverat för dom.

Se presskonferensen här: http://ws.pecunia.zerofail.com/?lang=en

Källa: http://spaceadventures.com/index.cfm?fuseaction=news.viewnews&newsid=700
Foto: ONE DROP Foundation

  • Liknande artiklar: