Konstnär finansierar sin rymdresa med sina egna verk - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Konstnär finansierar sin rymdresa med sina egna verk

Makouri Scott, konstnär från Wanaka, Nya ZeelandEn konstnär från Wanaka på Sydön i Nya Zeeland hoppas på att kunna samla tillräckligt med pengar, vid en välgörenhetsauktion i London, för att dels finansiera sin egen resa ut i rymden, men även till olika välgörenhetsorganisationer världen över. Det finns dock en hake. Köparna får vänta innan de har konstverken i sin hand, eftersom föremålen kommer att skapas först när han själv befinner sig i rymden.

Makouri Scott var den första personen från Nya Zeeland att boka in sig på på en rymdresa med Virgin Galactic, Han är både en miljömedveten fotograf och målare som i över ett decennium har arbetat på en internationell scen, och vars verk finns i samlingar över hela Europa, Kanada, USA, Sydamerika och Australasien. Scotts förhoppning på att kunna samla in en stor summa pengar under auktionen grundar sig på att hans verk normalt brukar kosta mycket pengar. För ett tag sedan var tre av hans föremål listade på den brittiska juvelerarens Hymans webbplats till ett värde motsvarande mellan 11 och 19 miljoner kronor.

Efter att ha gått igenom alla obligatoriska medicinska tester, är det upp till varje rymdresenär att utforma sina egna aktiviteter i rymden.

– Jag vill försöka att dokumentera hela resan genom en serie teckningar, där några av dom kommer att ha ett tyngdlöst perspektiv när man samtidigt tittar ner på jorden. Blyertsteckningarna kommer att göras på små stenplattor – stenålderskonst i rymden, säger Makouri Scott.

Bestämde sig för en rymdresa när han åkte snowboard

Det var när Makouri Scott åkte snowboard i Kanada 2005 som han tog den första kontakten med Richard Branson om en resa med Virgin Galactic. Svaret fick Scott någon månad senare när han gjorde ett beställningsjobb i den karibiska övärlden för Turkiets vice statsminister. Efter beskedet flög Scott direkt till London för att möte med Virgin Galactics vd Will Whitehorn och kommersiella chef Stephen Attenborough.

– Vi kom överens om att jag genast skulle boka min biljett, för att försäkra mig en status som "founding member". Jag var i maj 2005 en av deras första kunder, och definitivt den första från Nya Zeeland, även om det tog mig tre år att betala för biljetten, säger Makouri Scott.

– Jag tror att detta är första gången som vanliga dödliga kan få uppleva ett äventyr i rymden. Det är fantastiskt eftersom att vem som helst kan åka, under förutsättning att man blir godkänd genom de medicinska testerna, fortsätter Makouri Scott.

Har bokat in en andra resa från Spaceport Sweden

De välgörenhetsorganisationer som kommer att få pengar från auktionen är dock ännu inte bestämda.

– Om man ser det globalt perspektiv är det svårt att se var man ska börja, eftersom det finns så många problem som behöver tas hand dom. Det mest troliga är att jag kommer att inrätta en internationell paraplyorganisation som sprider fondmedel världen över. Personligen skulle jag vilja hjälpa till och skydda utrotningshotade arter både här på Nya Zeeland och i resten av världen, säger Makouri Scott.

Scott har redan nu innan sin resa ut i rymden bokat in en andra resa, som han planerar att göra från Spaceport Sweden i Kiruna. Under den resan kommer han att kunna se norrskenet från rymden.

Källa: http://www.odt.co.nz/your-town/wanaka/43234/artist-hopes-drawings-space-will-net-millions
Foto: Otago Daily Times

  • Liknande artiklar: