Nästa rymdturist får en finsk ambassadör som sin backup - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Nästa rymdturist får en finsk ambassadör som sin backup

Nästa rymdturist får en finsk ambassadör som sin backupKanadensaren Guy Laliberté, som blir nästa rymdturist att åka till den internationella rymdstationen har fått en reservresenär utifall han av någon anledning inte kan åka i september. Den som i så fall stiger in i Soyuz TMA-16 kapseln är den förra amerikanske ambassadören i Finland, Barbara Barrett. Båda två håller just nu på med att förbereda sig för att åka ut i rymden.

– Under de närmaste månaderna kommer Laliberté och hans amerikanska backup Barbara Barrett att träna klädda i rymddräkter, lära sig att använda de hygieninrättningar som finns på ISS, samt att öaga mat och äta den i tyngdlöst tillstånd, säger en representant från den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos.

De kommer också att genomgå överlevnadskurs och ryska språkstudier under åtta timmar per dag.

Fram till januari i år arbetade Barbara Barrett som amerikansk ambassadör i Finland. Innan dess satt hon i styrelsen för ett antal olika amerikanska teknikbolag. Hon har också varit styrelseordförande för U.S. Advisory Commission on Public Diplomacy och vd för American Management Association, båda med säte i New York. Vidare har Barbara Barrett tjänstgjort som utbildare i ledarskap på Institute of Politics vid Harvard University, varit föreståndare för Federal Aviation Administration, varit delägare för en stor juristbyrå i Phoenix, vice styrelseordförande för United States Civil Aeronautics Board, ordförande för International Women’s Forum bara för att nämna något ut hennes digra meritlista.

Barbara Berrett tog sin fil. kand., master och juristexamen vid Arizona State University. Hon är också hedersdoktor vid sitt hemuniversitet, samt vid Embry-Riddle Aeronautical University, och University of South Carolina. Dessutom blev Barbara Berrett 1994 den första republikanska kvinnan att kandidera för posten som guvernör i Arizona. Hon är också den första civila kvinnan som har landat en F/A-18 Hornet på ett hangarfartyg. i juli 2003 meddelade president Bush att han ämnade göra Barbara Berrett till nästa befälhavare för det amerikanska flygvapnet.

I augusti 2007 klättrade hon uppför Kilimanjaro i Tanzania, och under sin tid som ambassadör i Finland cyklade hon 900 kilometer runt i Finland. Hon är gift med den förra styrelseordförande för Intel Craig Barrett.

Källa: http://www.interfax.com/3/499188/news.aspx
Foto: Dan Coogan

  • Liknande artiklar: