Renata Chlumska på väg mot rymden - Rymdturism.se

Renata Chlumska på väg mot rymden

Renata Chlumska på väg mot rymden

Hon var första svenska att nå toppen på Mount Everest. Nu är det rymden som gäller för äventyraren Renata Chlumska. Hon tränar för fullt på att inte bli så åksjuk.

– Jag blir extremt åksjuk, det har jag alltid varit, både i bilar, flygplan, karuseller och bussar. Jag känner att åksjukan har begränsat mig, då tar jag tag i det! Jag tänker att man kan överkomma sin åksjuka, man måste utsätta sig för det, säger Renata Chlumska.

– Jag har gjort g-kraftstester. Man sitter som i en centrifug, då påverkas ens balanssinne, då mår man inte så bra. Till slut vänjer man sig, man kan öva bort det!

– Har man betalat dyra pengar för att åka ut i rymden vill man ju sitta och titta ut genom fönstret, inte må illa, säger Renata Chlumska.

Renata Chlumska är äventyraren som bestigit Mount Everest som första svenska. Hon har paddlat kajak, cyklat och åkt inlines runt hela USA och hon blev utsedd till Årets Äventyrare 2007. Renata Chlumska bor i Jönköping med man och tre barn. Och det är svårt för barnen att sätta ord på vad Renata jobbar med.

– De är små, de har nog ingen klar bild av vad jag sysslar med. Men de pekar på flygplan och säger mamma. De vet om Mount Everest också, säger Renata Chlumska.

Kläderna till Renata Chlumskas rymdfärd görs tillsammans med Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

– När jag bestämde mig för rymden fick jag tänka ut vad jag skulle ha på mig, jag ville ha något smidigt och lätt, det skulle vara bekvämt och snyggt.

Hur sålde du in det hemma att du skulle ut i rymden?

– Det är det som är så bra med det här projektet, det är det säkraste jag någonsin gett mig in på. Jag kommer inte att vara borta särskilt länge. Jag kommer i stort sett kunna lämna barnen på förskolan, sen sticker jag ut i rymden och sen kan jag hämta dem igen, säger Renata Chlumska.

– Jag tror ingen jag känner blev förvånad, det är klart att rymden var nästa utmaning. Banken blev inte heller förvånad, de känner mig. Jag brukar kunna förvalta de pengar jag lånar. Blir resan inställd får jag tillbaks pengarna, kommer jag iväg, så fortsätter jag att livnära mig på min rymdresa.

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5776056

  • Liknande artiklar: