Richard Garriott drömmer om fridykning genom atmosfären - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Richard Garriott drömmer om fridykning genom atmosfären

Richard Garriott drömmer om fridykning genom atmosfärenDen brittisk-födda rymdturisten Richard Garriott hr visat ett intresse för att utföra fridykning genom atmosfären, även kallat spacediving, från en suborbital rymdfarkost. För ett år sedan var Richard Garriott i Ryssland och hade precis konst tillbaka från den resa han hade drömt om sedan barnsben, ut i rymden och till den internationella rymdstationen. Hans tidigare sysselsättning som spelutvecklare, en karriär som gjorde att han hade råd till sin drömresa, har nu bytts ut mot en rymdkarriär.

Överallt i hans hem påminns man om hans stora passion för rymden. Hans rymddräkt hänger över ryggen på hans soffa, och bredvid står två exakta modeller av Sputnik. Och naturligtvis har är Richards hem utrustat med ett observatorium.

Han beskriver sin rymdresa som en lång rad av uppenbarelser som kom ifrån att kunna se jorden i sin helhet.

– För första gången känner jag hur stor den verkliga omfattningen av jorden är genom att jag har kunnat se det med mina ögon. Det låter kanske trivialt, men det är en intressant uppenbarelse man har just i det ögonblicket, säger Richard.

Även om Richard mer än gärna skulle vilja återvända till rymden, säger han att det inte kommer att ske inom den närmaste tiden. Hans resa till ISS kostade honom 30 miljoner dollar. Men han har andra idéer, och det handlar då naturligtvis om kommersialiseringen av privata rymdfärder.

– Jag tror det skulle vara otrolig värdefullt om vi kunde ge en betydande andel av jordens befolkning en möjlighet att åka upp i rymden, vilket jag tror kommer att över hela världen förändra folks syn på sina liv och omgivning, säger Richard.

För Richards egen del, är hans senaste dröm att ta en flygtur med någon av de suborbitala rymdfarkoster som nu håller på att utvecklas, och sedan stiga av – i rymden.

– Vilket betyder spacediving, säger han.

Mycket jobb återstår

Vilket också betyder att det, utan motstycke, skulle bli den högsta höjden som någon människa någonsin hoppat fallskärm från. Det nuvarande rekordet ligger på strax över 30000 meter.

Redan nu har Richard börjat samarbeta med ett antal olika grupper för att utveckla den teknik som krävs för att kunna genomföra det, och överleva. Ett av problemen med space diving är att när du väl kommer in i atmosfären, färdas du i hastigheten omkring Mach 5, vilket i sin tur innebär att luftströmmen kan riva sönder din rymddräkt. Vid inträdet i atmosfären kan man dessutom råka ut för att man kommer i spinn likt en centrifug, vilket i sin tur kan resultera i att armar och ben får utstå mycket påfrestningar. Det förefaller som om det finns ett par viktiga problem att lösa, men Richard menar att det kommer att ta cirka två år av utveckling för att förverkliga sin idé.

Källa: http://www.statesman.com/business/content/business/stories/other/2009/
10/25/1025garriott.html

Foto: Telegraph Media Group

  • Liknande artiklar: